De Grote Post organiseert toch enkele coronaveilige voorstellingen in het najaar

Gillian Lowyck

De cultuursector heeft het zwaar. Afgelaste voorstellingen en geen zicht op minder strenge maatregelen zorgen voor onzekere tijden. Cultuurcentrum De Grote Post organiseert nu toch enkele voorstellingen in het najaar. Alles volledig veilig en coronaproof, uiteraard. Het cultuurcentrum lanceert ook een nieuw festival en een muziekwerking.

Dat het geen gewoon cultureel jaar zou worden, was al snel duidelijk. “Toen de lockdown er kwam, waren we zo goed als rond met het nieuwe programma voor het cultureel jaar”, vertelt Ronald Verhaegen, content manager en copywriter van De Grote Post. “We hebben dan snel een schema gemaakt, ervan uitgaande dat we in september alles opnieuw zouden kunnen opstarten.”

Een ‘gewoon najaar’ is door de coronamaatregelen niet mogelijk, maar toch kan je de komende maanden naar vijftien voorstellingen in het cultuurcentrum. “We hebben geprobeerd om elk weekend een voorstelling te organiseren”, gaat Ronald verder. “Vijftien weekends, vijftien voorstellingen dus. We hebben gekozen voor een mix: zowel theater, dans, muziek als comedy krijgen een plaatsje op de kalender. Er zijn grotere namen, zoals Stefaan Degand waarvan we weten dat de zaal zeker uitverkocht zal zijn. Maar we geven ook ruimte aan kleinere artiesten.”

Kiem

In dat kader lanceert De Grote Post ook een nieuw festival: Kiem. “De plannen voor dat festival waren er ook al voor corona”, zegt Ronald. “Jammer genoeg is het nu wat kleiner geworden dan voorzien, maar het kan gelukkig wel nog altijd doorgaan.” Het cultuurcentrum heeft al een tijdje een sterke residentenwerking. “Tijdens het festival kunnen de residenten hun werk tonen. Van sommigen zal dat al af zijn, van anderen is het een try-out. Het zal werk zijn van vooral jonge mensen. Tijdens Kiem zullen een dertigtal residenten hun werk tonen.”

“Het is trouwens ook de bedoeling dat we die residentenwerking meer stroomlijnen”, legt Ronald uit. “Nu was dat het hele jaar door, maar voortaan zal dat pakweg een of twee maanden in het voorjaar zijn. Zo kunnen we er veel meer op focussen.”

Alle voorstellingen gaan door in de grote zaal, waar er zestig mensen verspreid over de hele zaal zitten – Ronald Verhaegen, content manager De Grote Post

Er mogen dan wel voorstellingen doorgaan in De Grote Post, toch zal het er nog helemaal anders uitzien. “Alle voorstellingen gaan door in de grote zaal, waar er dan zestig mensen kunnen plaatsnemen verspreid over de hele zaal. Alles is zo coronaproof mogelijk. Het is echt heel erg veilig. We hebben alles onder een vergrootglas gehouden.”

Rendabel

Minder mensen op een voorstelling, dat merk je ook op financieel vlak. “Of dat wel rendabel is? Nee, niet echt. Maar voorlopig valt het effect van de coronacrisis nog mee. Onze budgetten waren gestegen en normaal gezien gingen we dat gebruiken om te groeien, om nieuwe mensen aan te werven. Dat staat nu on hold. Gelukkig loopt de ticketverkoop ook al goed. Niet storm, maar voor elke voorstelling zijn toch al tickets verkocht en voor sommige al een derde van de capaciteit. Sommige gezelschappen hebben zelf afgezegd. Maar vaak hebben zij wel al geïnvesteerd in een stuk. We zorgen dan ook voor een tegemoetkoming voor hen.”

Bedrijven die seminaries organiseren in De Grote Post, zeggen die voorlopig niet af. “Verder wachten we ook nog de schoolvoorstellingen af. Het zou kunnen dat de scholen zich beperken tot lesgeven op school en geen uitstappen doen. In het najaar doen we normaal een zevental voorstellingen voor scholen. Dat wachten we momenteel nog af.”

Boost

De zalen in het cultuurcentrum worden ook veel gebruikt door derden. “Dat gaat dan doorgaans over amateurtoneel”, legt Ronald uit. “Moeilijk, want meestal huren die verenigingen een kleinere zaal. Dat past beter bij een intieme voorstelling en is goedkoper. Maar dat lukt nu niet, want daar kunnen mensen niet ver genoeg uit elkaar zitten. De grote zaal is natuurlijk veel duurder, en dat is voor velen niet betaalbaar. Daarom proberen we nu het bedrag in het midden te zetten. Sommige verenigingen gaan daar mee akkoord, anderen zijn nog niet overtuigd.”

De Grote Post start dit najaar ook een nieuwe muziekwerking: Boost. “In eerste instantie organiseren we enkele workshops, gericht op Oostendse muzikanten. Zo kunnen ze hun nummers naar een hoger niveau tillen. Op de lange termijn willen we met Boost een echte community worden. Er is veel aanbod voor muzikanten in Oostende, maar het is allemaal wat versnipperd. We willen een speelplek bezorgen aan lokale muzikanten, hen laten kennismaken met onze infrastructuur en hen ook opnames laten maken.”

2020 wordt een jaar om snel te vergeten. “Of net niet. Er zijn heel veel mensen die nu zwarte sneeuw zien, dat is heel erg. Maar het kan ook een manier zijn om andere dingen te doen ontstaan. Wie weet, misschien ook wel voor De Grote Post. Sowieso zijn heel wat mensen tevreden dat ze terug naar ons cultuurcentrum kunnen komen. De vrijwilligers staan te trappelen. En ook het team snakt ernaar”, besluit Ronald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier