Brugse expositie #UNTEILBAR stelt vragen rond vrijheid

Redactie KW

‘Is onze vrijheid en vrije meningsuiting in gevaar?’. Dat is de vraag die de fotografen zich stelden voor de gratis expositie #UNTEILBAR.

‘Is onze vrijheid en vrije meningsuiting in gevaar?’. Dat is de vraag die de fotografen Femke den Hollander en Sérgio Aires zich stelden voor de expositie #UNTEILBAR. Zij trokken op pad en legden een hele rist beelden vast. Poses van mensen, indrukken op straat en binnenskamers, een occasioneel landschap.

“Pleidooi vor vrijheid van meningsuiting”

“Met dit project willen we niet alleen een sterk pleidooi houden voor een warmere in plaats van een armere samenleving, maar ook een sterk en broodnodig pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting”, schrijven ze in de prachtige tentoonstellingscatalogus.

“Dit is zonder twijfel dé basisgarantie voor het samenleven. Bijkomend is dit grondwettelijk recht de cruciale voorwaarde en waarborg voor godsdienst- en persvrijheid, academische vrijheid en de vrijheid van individuele burgers om kritiek te mogen uiten. Debat en tegenspraak zijn namelijk een inherent deel van een democratie.”

Gratis expo

“Vrijheid is voor mij terug durven uit mijn cocon te vliegen”, zegt Sabine in diezelfde catalogus. Voor Charlotte gaat het om “Zijn wie je wil zijn, worden wie je wil worden en doen wat je wil doen.” Sergei houdt het bij: “Het is niet wat het is, het is wat je ermee doet.” En Joke bij: “Vrijheid is je lijf warm omarmen.”

De gratis toegankelijke, bijzondere tentoonstelling loopt nog op de zaterdagen 8 en 15 juni, telkens van 14 tot 18 uur, in een aantal vertrekken van Godshuis de Meulenaere, gelegen aan de Nieuwe Gentweg in Brugge.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier