‘Brugge in 100 objecten’, een unieke blik op het verleden

Inge Geysen, medeauteur van het boek, bij het doek 'De eed van de kleermakers' van Pieter Beuckels in Gruuthuse. Het doek is een van de honderd objecten. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Uitgeverij Ludion pakt in samenwerking met Musea Brugge uit met het imposante boek ‘Brugge in 100 objecten’. Medeauteur en adjunct-conservator Inge Geysen licht voor ons een tipje van de sluier.

Welke objecten, die op Brugs grondgebied bewaard worden, verbeelden volgens u belangrijke gebeurtenissen, evoluties, personen… in de geschiedenis van de stad? Die vraag schotelde het team van het Gruuthusemuseum al in 2015 voor aan Brugse erfgoedbewaarders en verenigingen: heemkringen, kerkfabrieken en kloosters, gidsenverenigingen, archieven, bibliotheken, musea, de archeologische dienst… en daaruit vloeide een verrassend naslagwerk voort.

Verhalen

“De keuze om het verleden aan objecten te koppelen, mag niet verbazen”, zegt adjunct-conservator Inge Geysen. “Het Gruuthusemuseum had toen de deuren gesloten voor een grondige restauratie en herinrichting. Het museum wou een nieuwe richting inslaan en het verhaal vertellen van 500 jaar Brugse geschiedenis. Om die geschiedenis tijdens de sluiting van het museum onder de aandacht te houden van de vele erfgoedbewaarders én van het brede publiek, werd het project ‘Brugge in 100 objecten’ gelanceerd. De collectie, en de talrijke verhalen die ermee verbonden zijn, maken immers de kern uit van de museumwerking.”

We konden kiezen uit 200 objecten die 500 jaar geschiedenis overspannen

“De oproep leverde een lijst van bijna 200 verschillende voorwerpen op, die een periode van vele eeuwen overspant”, gaat Geysen verder. “Met klassiekers, maar ook met onverwachte objecten, die een minder bekend stukje verleden blootlegden, of een overbekend gegeven vanuit een onverwachte hoek benaderden.”

Uit deze lijst selecteerde een comité van wijzen uiteindelijk 100 objecten. Van 11 maart 2016 tot 2 maart 2018 werden ze een voor een voorgesteld aan het publiek via korte artikels in het Brugsch Handelsblad en meer uitgebreid op een blog. Een virtueel museum als het ware. “De reeks kon op heel wat bijval en enthousiaste reacties rekenen. We hopen dan ook dat velen blij zijn dat de reeks nu in boekvorm gegoten is.”

Biechtboekjes

Honderd objecten dus, maar wat blijft Inge Geysen, medeauteur van dit lijvige boek, het meest bij? En wat is het verhaal dat erachter steekt? “De biechtboekjes uit de bibliotheek van kanunnik Charles-Louis Carton, de oprichter van het Spermalie-instituut, waren voor mij echt een ontdekking. De boekjes zijn gemaakt op het einde van de 18de en in de 19de eeuw. Ze bevatten afbeeldingen van zonden. Doven die wilden biechten, konden een afbeelding aanduiden om aan de priester duidelijk te maken welke zonde ze hadden begaan. De priester kon aanwijzen wat de biechteling moest doen om vergeving te krijgen”, legt Inge Geysen uit. “Het Spermalie-instituut speelde, en speelt nog steeds, een belangrijke rol in het onderwijs van kinderen met een visuele of auditieve beperking. Deze boekjes vertellen ons over de zoektocht van de pioniers van het instituut naar geschikte onderwijsmethodes. Godsdienstonderwijs was daarbij voor kanunnik Carton uiteraard van groot belang”, besluit Inge Geysen.

Een voorbeeld van een biechtboekje.
Een voorbeeld van een biechtboekje.© Ludion

Brugge in 100 objecten, fraai uitgegeven door Ludion, telt 432 pagina’s en kost 40 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier