Boek over veertig jaar IOV met medewerking van Etienne Vankeirsbilck uit Oostrozebeke

Etienne Vankeirsbilck naast de huidige voorzitter van het IOV de heer Ali Abdullah Khalifa. © gf
Redactie KW

De Mandelgemeente speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de Internationale Organisatie voor Volkskunst (IOV), een niet-gouvernementele organisatie. Zopas verscheen een boek over IOV en daarin komt de gemeente Oostrozebeke een tiental keer voor. Etienne Vankeirsbilck, het enige Belgische stichtend lid, heeft daarvoor gezorgd.

De man die ervoor zorgde dat Oostrozebeke in het boek voorkomt is de voormalige leider van het volkskunstensemble Die Rooselaer en op vandaag nog steeds lid van IOV, Etienne Vankeirsbilck. We lieten hem even aan het woord. Het IOV werd in oktober 1979 gesticht in Oostrozebeke, om precies te zijn in de gebouwen van de toenmalige Visscherie. Waren bij de stichting aanwezig: een Fransman, een Zweed een Oostenrijker en ikzelf als enige Belg. In oktober werd het veertigjarige bestaan van de organisatie gevierd in Abu Dhabi en ik was erbij. Bij de viering werden twee boeken over deze ngo voorgesteld. Er verscheen een boek in het Duits en het Engels en eentje in het Arabisch. De naam Oostrozebeke komt in het boek een tiental keren voor. De organisatie zelf werd destijds opgericht ter promotie van de volksculturen. De organisatie zorgde ook voor internationale uitwisseling en organiseerde conferenties en congressen.”

Ere-ondervoorzitter

Liefst 130 landen zijn lid van deze organisatie. “Het gaat om een internationaal erkende ngo die ook door de Unesco erkend wordt en er steun van krijgt. De werking van de ngo wordt financieel ondersteund door subsidies van de diverse regeringen van de landen die lid zijn van de ngo. Hier in België zijn heel wat groeperingen lid van het IOV, net als het IVV (Instituut voor Vlaamse Volkskunde). Ik ben nu nog steeds ere-ondervoorzitter van de organisatie. Zo zorg ik nog persoonlijk voor de groepen die moeten optreden op het tweejaarlijks folklorefestival van Shanghai en Casapava Rio Grande in Brazilië.”

Zhanghai

“Ik doe het nog heel graag, zelfs op 83-jarige leeftijd. Ik ben ook nog steeds voorzitter van het Instituut voor Vlaamse Volkskunst. Intussen ben ik alweer uitgenodigd voor het tweejaarlijks folklorefestival in 2020 in Shanghai. Je leert er nu nog enorm veel mensen kennen en dat vind ik nog steeds een hele uitdaging”, aldus een nog gedreven Etienne Vankeirsbilck.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier