Binnenkort opnames voor kerstfilm met Jan Decleir in de Brugse binnenstad

Het gezellige Walpleintje, waar onder meer brouwerij De Halve Maan zich bevindt, is dus ook een van de sfeervolle locaties voor de film. (foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op 25 juni vinden in de Brugse binnenstad, onder meer op het Walplein en de site van het Arentshof, opnames plaats voor de langspeelfilm Familie Claus; een kerstfilm met onder meer Jan Decleir en Stefaan Degand in mooie rollen. De familiefilm vertelt het verhaal van Jules Claus die ontdekt dat zijn opa (rol van Jan Decleir) de enige echte kerstman blijkt te zijn.

Het was een tijdje geleden maar de Brugse binnenstad is binnenkort opnieuw het decor voor filmopnames. Op donderdag 25 juni gaan op de site van het Arentshof, met ook het feeërieke Bonifaciusbrugje, op het Walplein en in de Vlamingstraat immers opnames door voor de langspeelfilm Familie Claus. Het gaat om een kerstfilm, volgens de producenten de allereerste van Vlaamse makelij, met onder meer Jan Decleir en Stefaan Degand in mooie rollen. De film moet in het najaar van 2020 al in de bioscopen te zien zijn. De opnames vinden dan wel in de zomer plaats maar dat weerhoudt er de makers niet van om een winterse setting te creëren.

Met kunstsneeuw en kerstversiering wordt een echte winterse kerstsfeer opgeroepen. De site Arentshof en Bonifaciusbrug, een onderdeel van Musea Brugge, worden van 14 uur 30 tot sluitingstijd afgesloten voor het publiek. De museumshop en het Arentshuis blijven bereikbaar via de toegangspoort kant Dijver.

Sfeervolle locaties

Het gezellige Walpleintje, waar onder meer brouwerij De Halve Maan zich bevindt, is dus ook een van de sfeervolle locaties voor de film. De vele lokale handelaars en horeca-uitbaters hadden aanvankelijk toch wat gemengde gevoelens bij het voor hen onverwachte nieuws over de filmopnames. “Vorige week kregen wij dan uit het niks via Horeca Brugge vzw te horen dat er op donderdag 25 juni filmopnames zouden plaats vinden én dat alle terrassen gingen moeten ontruimd worden op het Walplein. Dus straks komt hier een film, moet alles ontruimd worden en geen enkele horecazaak was hier van officieel op de hoogte gesteld door de producenten of het stadsbestuur”, zegt Gianni Noë, voorzitter van Handelsgebuurtekring Walwijn. “Enkele zaken hadden ook al reservaties staan, dus zomaar alle terrassen weghalen is geen evidentie voor hen, zeker niet in deze moeilijke tijden.”

spoedmeeting

“Uiteindelijk hebben wij dan zelf, samen met Sandra Timmerman van Horeca Brugge een (spoed)meeting georganiseerd met de location manager van de productie en een medewerkster van toerisme Brugge/City Film Office. Hieruit bleek dat de opnames zich ‘s avonds laat en ‘s nachts zullen afspelen, wat meteen een opluchting was voor de horecazaken. Er is tot een overeenkomst gekomen dat de productie instaat voor het weghalen en correct terugplaatsen van de buitenste terrassen. De gevelterassen zullen, na overleg tussen beide partijen, mogen blijven staan. Een wat eerdere, duidelijke communicatie had veel nervositeit kunnen voorkomen, maar we zijn natuurlijk ook wel bijzonder tevreden dat het Walplein uitgekozen werd als locatie voor de eerste Vlaamse kerstfilm met een topcast.”

“Onze inspanningen als handelsgebuurtekring, samen met onze handelaren en Stad Brugge, om er de voorbije winter iets unieks van te maken is duidelijk niet onopgemerkt gebleven. Dat bleek ook al toen we werden verkozen als een van de winnaars in de kerstverlichtingswedstrijd.”

Op het Walplein wordt een scène opgenomen waarbij de familie Claus uit het buitenland terugkeert en met de auto over het plein rijdt. De film vertelt het verhaal van Jules Claus die ontdekt dat zijn opa de enige echte kerstman blijkt te zijn.

Vlaamse filmlegende

Vlaamse filmlegende Jan Decleir neemt dus de rol van opa Noël Claus op zich. Mo Bakker speelt zijn kleinzoon Jules en daarnaast vinden we ook nog Stefaan Degand, Eva Van Der Gucht, Josje Huisman en Janne Desmet terug in de sterke cast. ‘Familie Claus’ is de eerste film van productiehuis Dingie, opgericht door Anthony Van Biervliet en Ruben Vandenborre.

Stadsbestuur reageert enthousiast: “Ideale vorm van citymarketing”

Het stadsbestuur is alvast van plan om weer meer filmopnames te gaan faciliteren in Brugge. “Dit is een ideale vorm van citymarketing. Als onze stad het decor is van een film, serie, muziekclip of documentaire zorgt dit – al of niet rechtstreeks – voor een mooie reclame van Brugge en kan dat zeker extra toeristen genereren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “In het verleden was dat al het geval door de langspeelfilm ‘In Bruges’ met onder meer Colin Farrell en Brendan Gleeson en door de romantische Bollywoodfilm PK. Die films zijn miljoenen keren bekeken en spreken vandaag nog altijd tot de verbeelding.”

“De beelden van Brugge blijven ‘plakken’ bij de mensen. Dat kreeg ik zelfs in de afgelopen dagen nog te horen van enkele hoteliers. Hun klanten vertellen hen vaak dat hun bezoek aan Brugge geïnspireerd is op een film of een televisieserie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier