Bernard Masselus meest verdienstelijke Poperingenaar

© MD
Redactie KW

Tijdens het Gala van de Cultuurprijzen werd Bernard Masselus (75) uitgeroepen tot Meest Verdienstelijke Poperingenaar. Hij kreeg de eretitel omwille van zijn vijftig jaar onbaatzuchtige inzet voor het Poperingse carnaval.

In de jaren zestig van de vorige eeuw nam hij, samen met een aantal jongeren en studenten, de draad weer op van deze eeuwenoude Poperingse traditie. Met stunts, een internationale stoet, een maskerade en een comité waar hij vele jaren voorzitter van was. De verkiezing van Bernard was er een met buitenlandse inmenging, want zijn kandidatuur werd voorgedragen door de Askruizen uit het Nederlandse Oosterhout. Zij komen sinds 1988 het Poperingse carnaval jaarlijks nog meer glans geven.

Uit handen van Cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V) ontving Bernard Masselus een cheque van 750 euro. Masselus vroeg meteen aan kunstenares Nele Boudry om met dat geld een soort wisselbeker te ontwerpen, die jaarlijks kan gaan naar de groep die op zondag van carnaval voor het meeste ambiance zorgt.

In de categorie ‘Stille Kracht van een organisatie’ werd organist en koorleider Martin Blouwe uitgeroepen tot winnaar, gevolgd door Willy Neuville uit Roesbrugge en Ludo Huyghe.

Het Internationaal Gregoriaans Festival Watou werd uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Poperinge. Stichter en grote voortrekker is sinds 1981 voorzitter Bernard Deheegher. Het driejaarlijkse Gregoriaans Festival van Watou, met telkens zowat 450 zangers, is een van de meest prestigieuze van de hele wereld, en wordt volledig gedragen door de lokale bevolking. Bernard Deheegher wil zijn prijs (750 euro) volledig besteden aan de verdere uitbouw van hun website.

(Tekst:AHP – Foto: MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier