64 kunstwerken dienen Matthieu Lobelles ‘Exile’ van antwoord

© (Foto SVV)
Redactie KW

De tentoonstelling ‘AiR Biekorf 3.0: EXILE – Matthieu Lobelle selecteert’ loopt nog tot en met vrijdag 31 mei op twee locaties in Brugge.

Het bijna voorbije seizoen van Cultuurcentrum Brugge vulde beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Matthieu Lobelle (53) de muur in de inkomhal van Theaterzaal De Biekorf, gelegen in het hart van Die Scone. De 53-jarige in Brugge geboren Oostendenaar werd de derde artist in residence van het Cultuurcentrum Brugge en trad hiermee in de voetsporen van Mieke Teirlinck en Marc De Cloedt, alias Marec, de bekende cartoonist-schilder. Dit jaar kreeg de kunstenaar de opdracht om te werken rond ‘En Route!’, het centrale thema van het Cultuurcentrum Brugge. Een uitvergroting van Lobelles ‘EXILE’, een bestaande tekening in balpen, was maandenlang te zien in De Biekorf.

“Vertrekpunt van dit werk was een verlaten huis dat ik ontdekte tijdens mijn vele wandelingen”, vertelt Lobelle. “Een huis met een stuk grond vol sporen van menselijke aanwezigheid, om een onbekende reden achtergelaten. Zijn de bewoners verhuisd, gevlucht of op zoek naar nieuwe horizonten? Naar waar zijn ze onderweg? Binnen dit gegeven ontpopte zich een fictieve wereld vol kleinere elementen, niet onmiddellijk zichtbaar voor de toeschouwer: een schouw, een omheining, pylonen, een kijker, een massagraf, palmbomen etc. Iconen, onderweg in de geschiedenis.”

Aan het werk van artist in residence Matthieu Lobelle was de derde editie van de tentoonstelling ‘AiR-Biekorf’ gekoppeld. “Via een oproep daagden we artistiekelingen uit om zich te laten inspireren door dit werk en er een antwoord op te bieden”, aldus Jan Verhaeghe, projectmedewerker bij ‘AiR Biekorf’. “Het resultaat is een intrigerende kruisbestuiving tussen professionele kunstenaars, kunststudenten en amateurkunstenaars.”

De 64 deelnemers die Lobelle selecteerde, gebruiken een variëteit aan materialen: keramiek en glazuren, acryl op karton, foto op dibond, maar er is ook een werk van steen, koperdraad en papier op de expositie te zien.

‘AiR Biekorf 3.0: EXILE – Matthieu Lobelle selecteert’ loopt nog tot eind deze maand op twee locaties: Brugotta Hal Biekorf (Sint-Jakobsstraat 8) en De Tank, de atelierwerking van Het Entrepot (Burg 4), van maandag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur. Gratis toegang. Een fraaie catalogus valt, eveneens kosteloos, te verkrijgen.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier