Zomercriminaliteit in Westkust: ongevallen namen toe, inspanningen inzake transmigratie en cybercriminaliteit lonen

De politie maakte een rapport op over de zomercriminaliteit. © JH
Redactie KW

Net zoals de voorbije jaren maakte politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) in september traditioneel het rapport op inzake de zomercriminaliteit. Daaruit blijkt dat het aantal verkeersongevallen hoger lag dan andere jaren, maar dat inspanningen inzake cybercriminaliteit en transmigratie lonen. “Onze aanwezigheid en preventieve aanpak werpt zijn vruchten af”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche.

In september licht politiezone Westkust steevast de zomercriminaliteit van juli en augustus tegen het licht. De cijfers zijn over het algemeen positief, al zijn er geen gegevens over typische zomerfenomenen zoals diefstallen van fietsen en in winkels. De grootste valse noot is dat het aantal verkeersongevallen met lichamelijke letsels hoger lag dan andere jaren: 47 tegenover 37 vorig jaar. De politie is dan ook van plan regelmatig controles op snelheid en alcohol te blijven houden.

Transmigratie licht gestegen

De dossiers inzake drugshandel of -gebruik daalden van 79 naar 60 en er was één woninginbraak meer dan vorig jaar: 13. Een van de belangrijkste fenomenen in Westkust, de transmigratie, bleef min of meer stabiel en dat is al een succes. Er waren 13 dossiers tegenover 9 vorig jaar, maar in 2022 waren dat er nog 25. “Ons politieteam werkt actief mee aan de strijd tegen illegale transmigratie”, zegt burgemeester Bram Degrieck van De Panne. “We zetten hiervoor mensen en middelen in door gecoördineerde acties te houden. Helaas steeg het aantal wel opnieuw en dus blijven we alert.”

Cybercriminaliteit sterk gedaald

De cybercriminaliteit, een echte plaag vandaag, kon dan wel sterk teruggedrongen worden in Westkust. Er waren 50 aangiftes van informaticafraude tegenover 79 vorig jaar. “We investeren in een lokale computer crime unit (LCCU)”, duidt korpschef Nicholas Paelinck. “Naast cyberpreventie, forensisch werk (uitlezen van gegevensdragers om voor de rechtbank te kunnen brengen) en onderzoeken naar internetcriminaliteit zorgen ze ook voor internetrecherche (patrouilleren op het internet).” De politiezone kijkt dan ook over het algemeen tevreden terug op de voorbije zomer. “Onze aanwezigheid, acties en preventieve aanpak werpt zijn vruchten af”, besluit burgemeester Marc Vanden Bussche. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier