Zaakvoerder Brugs bouwbedrijf krijgt monsterboete voor belemmering inspectie en onbetaalde lonen

Redactie KW

De zaakvoerder van het Brugse bouwbedrijf Calleeuw-Blieck heeft in de Brugse rechtbank een geldboete gekregen van 225.600 euro voor sociale inbreuken, zoals belemmeren van toezicht en het niet uitbetalen van loon. Het grootste deel van die boete is evenwel met uitstel.

De bal ging vorig jaar aan het rollen toen een werknemer van het bedrijf langs Monnikenwerve een strafklacht indiende, omdat hij al enige tijd geen loon meer had ontvangen. “De inspecteurs die vervolgens het bedrijf wilden controleren, werden door de zaakvoerder aan het lijntje gehouden”, stelde de arbeidsauditeur. “Hij liet de controles uitstellen en als de inspectie langskwam, was hij niet aanwezig omdat hij zich naar eigen zeggen van datum had vergist. Hij liet ook na om bepaalde documenten te overhandigen.”

Het onderzoek legde uiteindelijk een bijzonder chaotisch loonbetalingssysteem bloot. Volgens de arbeidsauditeur werd ten aanzien van zeventien werknemers een loonachterstand opgebouwd. Van achttien werknemers kon het bedrijf geen loonbetalingsbewijzen voorleggen. De belemmering van de controles gebeurde ten aanzien van 47 werknemers. De gevraagde geldboete van 4.800 euro moest daarom vermenigvuldigd worden met 47, waardoor ze neerkwam op 225.600 euro.

De advocaat van het bedrijf verwees tijdens het proces naar financiële moeilijkheden als oorzaak van de feiten. “De firma onderging een reorganisatie en kampt met een enorme schuldenberg. Maar het is zich nu volop aan het herpakken en de achterstallige lonen werden intussen uitbetaald. Er moeten nog talrijke schuldeisers betaald worden. Een dergelijke boete zou dan ook de doodsteek betekenen”, aldus advocaat Francis Carron. De rechter veroordeelde de zaakvoerder woensdag uiteindelijk tot een geldboete van 225.600 euro. Hij toonde evenwel begrip voor de situatie van het bedrijf en bepaalde dat slechts 11.280 euro van die boete effectief is.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier