Vrouw uit Gits veroordeeld tot 21 jaar cel voor ‘diepvriesmoord’

Laurens Kindt

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft in de zaak van de zogenaamde diepvriesmoord in Gits vanmorgen een 42-jarige vrouw uit Gits veroordeeld tot 21 jaar cel. Haar kompaan, een 47-jarige man met roots in Torhout, kreeg 15 jaar cel.

De zware feiten dateren van het voorjaar van 2014. Aan de buren in de Ajoy Van Deurenstraat, die het slachtoffer al een tijdje niet meer gezien hadden en zich afvroegen waar hij was, maakte de 42-jarige Isabel Duthoit toen wijs dat haar man Jacob ‘Jaap’ Van Den Blink (59) op reis vertrokken was met zijn motor. Of dat de Nederlander ongeneeslijk ziek was geworden en teruggekeerd was naar zijn familie. In werkelijkheid had ze haar echtgenoot echter vermoord, met behulp van de 47-jarige, drugsverslaafde Olaf Phillipaerts, afkomstig uit Torhout.

De twee leerden elkaar kennen aan de bibliotheek in Roeselare. Volgens het parket was het Duthoit die het moordplan op haar echtgenoot beraamde en Phillipaerts inschakelde als huurmoordenaar. Het was ook Isabel Duthoit die het slachtoffer eerst verdoofde met pillen, maar het waren de twee daders samen die uiteindelijk in de slaapkamer van de woning Jaap Van Den Blink met een touw verstikten. Na de moord werd het lichaam van het slachtoffer in de diepvriezer gelegd.

Moord door beide beklaagden

Een jaar later liep Isabel Duthoit tegen de lamp. Speurders vonden de mysterieuze verdwijning van slachtoffer Jaap Van Den Blink maar vreemd en stoten tijdens hun onderzoek op het feit dat Duthoit nog altijd zijn bankkaart gebruikte om het geld van zijn uitkering van de rekening te halen. Bij een huiszoeking ging ze meteen door de knieën en vond men het lichaam van Jaap Van Den Blink.

Phillipaerts vroeg de vrijspraak omdat volgens hem het slachtoffer al overleden was door de vele medicijnen die hij kreeg van Duthoit en dat de verstikking met de koord dus niet tot de dood had geleid. Op basis van de bevindingen van de wetsdokter besloot de rechtbank dat deze versie van de feiten geen steek houdt. Het gaat hier volgens de rechtbank wel degelijk om moord door beide beklaagden. Ook de versie van Duthoit, die beweerde dat ze de moord pleegde omdat ze jarenlang mishandeld werd door het slachtoffer en geen andere uitweg zag, werd door de rechtbank weerlegd. De laatste vaststellingen van partnergeweld werden in 2011 gedaan, de moord dateert van 2014.

(LK – Foto LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier