Vijftien maanden cel voor misbruik van weggelopen meisjes

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Afghaanse man van 25 is in beroep veroordeeld tot 15 maanden cel voor de verkrachting van twee meisjes van veertien en vijftien jaar oud. In eerste aanleg werd hij nog vrijgesproken.

Op 19 maart 2017 stapten de twee meisjes van 14 en 15 jaar oud naar de politie. Ze vertelden hoe ze thuis waren weggelopen en vier dagen eerder bij L.A. (25) in Oostende onderdak hadden gevonden. Daar werden ze naar eigen zeggen drie dagen lang vastgehouden en misbruikt. Het jongste meisje zou tot vijf keer toe verkracht zijn geweest. Ook zijn landgenoot A.D. (28) werd vervolgd. Op één broek van de meisjes zou zijn sperma zijn gevonden.

Maar de rechtbank in Brugge sprak hen beiden vrij van verkrachting, aanranding en opsluiting, omdat er teveel tegenstrijdigheden in de verhalen zaten. L.A. wel schuldig aan aanzetten tot ontucht en aanranding, omdat de meisjes jonger waren dan zestien jaar. Omdat het onderzoek zolang aansleepte, kreeg hij wel geen straf meer opgelegd.

Gevangenisstraf met uitstel

Maar het parket ging in beroep. Volgens de procureur-generaal waren de meisjes van huis weggelopen om in Middelkerke onderdak te zoeken in een leegstaande caravan, maar werden ze onderschept door twee seksuele roofdieren. Maar volgens de advocaten van de daders, was er wederzijdse toestemming. Ook het hof van beroep laakt de feiten. “De misdrijven die de beklaagden pleegden, zijn onmiskenbaar ernstig. L.A. nodigde twee van huis weggelopen minderjarige meisjes uit om bij hem te verblijven. Gedurende de vijf dagen dat ze bij hem logeerden, profiteerde hij ervan om met die meisjes seks te hebben. Met P.B. was dit quasi dagelijks. Dat de meisjes daarmee instemden, doet er niet aan af dat zijn daden strafbaar, verwerpelijk en af te keuren zijn.

Hij was zelf meerderjarig, profiteerde van hun seksuele vroegrijpheid en van het feit dat ze op de dool waren. Ook A.D. maakte misbruik van de seksuele ontvankelijkheid van P.B.. Beide beklaagden beoogden enkel de bevrediging van hun eigen lusten en stonden niet stil bij de mogelijk nadelige gevolgen van hun daden voor de minderjarigen.” Wel houdt het hof rekening met het feit dat alles al in 2017 gebeurde. Indien niet alles zeven jaar geleden zou hebben plaats gevonden, zou het hof L.A. hebben veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Maar in plaats daarvan legde het hof hem een gevangenisstraf op van vijftien maanden, volledig met uitstel. Voor A.D. zou het hof aanvankelijk een gevangenisstraf van een jaar hebben opgelegd, maar nu beperkt het zich tot acht maanden. Beiden krijgen ook geen boete. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier