Verdachte van moord op Sofie Muylle op weg naar hof van assisen

© gf
Redactie KW

Alexandru C. (26), die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle (27) op het strand in Knokke-Heist, is op weg naar het hof van assisen. Dat werd vrijdagmorgen in de Brugse raadkamer duidelijk. Hij geeft toe dat hij de vrouw bewusteloos aantrof en verkrachtte. “Maar ik heb haar niet vermoord”, klinkt het.

“Het spijt me. Ik heb dit niet gewild.” Dat zei Alexandru C. (26) vrijdagmorgen in tranen in de Brugse raadkamer. Hij richtte zich daarbij tot de broer van Sofie Muylle (27), de vrouw die 2,5 jaar geleden om het leven kwam op het strand van Knokke-Heist. De tranen en spijtbetuiging kwamen bij de broer niet meteen goed aan. Toen C. zich voorzichtig omdraaide en zich tot hem richtte, hield hij zijn blik stevig op de grond gericht. En de broer verliet de raadkamer uiteindelijk zelf in tranen. “Dit is helemaal niet oprecht. Die man kan geen echte emoties tonen”, reageert Filip De Reuse, advocaat van de broer. “Ik ben al even advocaat, maar dit dossier tart alle verbeelding.”

Seksuele afwijking

Dat Alexandru C. (26) een vreemde vogel is, staat inderdaad buiten kijf. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat hij met een seksuele afwijking kampt. Zo ging hij in de weken voor en na de dood van Sofie Muylle geregeld naar een zwembad in Knokke. Daar filmde hij nietsvermoedende vrouwen in de kleedhokjes. Eén keer legde hij zelfs een vrijend koppeltje op beeld vast. De twintiger ging soms meermaals per dag naar het zwembad. Toen hij pas in de gevangenis belandde, viel hij ook zijn celgenoot lastig. Die was veel sterker dan C., maar vroeg toch een andere celgenoot door het seksueel afwijkende gedrag van de twintiger. Daarbij randde hij hem zelfs aan.

Door de verwijzing van vrijdagmorgen riskeert C. nu plots wel een levenslange gevangenisstraf

Maar naast vrouwen filmen heeft de jongeman volgens het Brugse parket iets veel ergers op zijn kerfstok. De speurders zijn ervan overtuigd dat hij in januari 2017 de toen 27-jarige Sofie Muylle om het leven bracht. Het lichaam van de jonge vrouw werd toen onder een houten terras op het strand in Knokke gevonden. Al snel werd duidelijk dat ze ook misbruikt was. De zoektocht naar de verdachte – de man met de blauwe jas – duurde enkele maanden. Uiteindelijk werd C. in juli 2017 in zijn thuisland opgepakt.

Reconstructie

De Roemeense verdachte werd naar ons land overgebracht, maar hield de lippen aanvankelijk stijf op elkaar. Toen hij toch aan het praten ging, geloofden de speurders niet veel van zijn verhaal. Hij bleef namelijk volharden dat hij niets met de dood van Sofie Muylle te maken had. De jonge vrouw was tijdens een avondje uit met haar vriend vertrokken uit het café zonder haar handtas en gsm. Het vroor die bewuste nacht dat het kraakte. “Ik was zelf nog een sigaret gaan roken. Ik vond ze. Liggend op het strand. Omdat ik vreesde dat het water haar zou meenemen heb ik ze naar het staketsel getrokken.” Tijdens de reconstructie toonde hij voor hoe hij haar zo’n vijftig meter door het zand sleurde.

Hij verklaarde aanvankelijk dat hij dacht dat Sofie Muylle al dood was toen hij haar misbruikte. Maar toen hij faalde op de test met de leugendetector gaf hij toe dat ze wel nog leefde. Dat tonen ook verschillende filmpjes die hij zelf maakte op het moment van de feiten. Die werden op zijn smartphone teruggevonden. Ze tonen hoe het slachtoffer nog bewoog en zwaar ademde. C. kon niet anders dan toegeven dat hij inderdaad wist dat ze nog leefde.

Kamer van Inbeschuldigingstelling

Het parket gelooft dan ook niet dat de man niets met de dood van de jonge vrouw te maken heeft. Volgens hen kwam hij haar eerder tegen op het strand. Haar jas werd namelijk een halve kilometer verder teruggevonden. Verloren tijdens een eerste schermutseling met C., denkt de politie. De wetsdokter oordeelde dat ze vermoedelijk door onderkoeling om het leven kwam.

De raadkamer besliste vrijdagmorgen om de zaak naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent door te verwijzen. Dat betekent dat C. op weg is naar het hof van assisen en geen correctioneel proces krijgt. Iets waar zijn verdediging nochtans op gehoopt had. Door de verwijzing van vrijdagmorgen riskeert C. nu plots wel een levenslange gevangenisstraf.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier