Uitbaatster dierenwinkel overvallen, dader aan de haal met amper 170 euro

Viviane probeerde de overvaller tegen te houden maar liep daarbij een paar gekneusde ribben op. © CLL
Redactie KW

Het einde van de werkdag verliep niet zoals gepland in dierenspeciaalzaak Animaux Express, in het hart van De Barakken in Menen. De gerante stond er oog in oog met een drieste overvaller.

Het leek een woensdag als een andere te worden voor Viviane Rabaut (59), die de winkel beheert. “Maar rond 17.30 uur veranderde de rustige dag in een nachtmerrie”, zucht ze. Terwijl Viviane enkele klanten aan het helpen was, probeerde een onbekende man aan de haal te gaan met de kassa, iets wat Viviane niet meteen wilde laten gebeuren. Het draaide uit op een harde confrontatie.

We beschikken over een aparte lokaal waar we de nog weinige cashtransacties kunnen afhandelen” gaat ze verder. “Die beslissing werd genomen, net omwille van het feit dat we het veiliger voor iedereen wilden maken. Enkele klanten wilden contant betalen, maar besloten uiteindelijk toch om via de bankkaart af te rekenen. We trokken richting toonbank en plots merkte ik dat een onbekende man achter mij opdook. Ik begreep eerst niet goed wat er gebeurde, maar in een fractie van een seconde greep hij naar de kassa.”

Roepen om hulp

Viviane pareerde de man meteen. “Ik gooide me op de kassa terwijl ik bij mezelf dacht dat ik dit niet mocht laten gebeuren. Ik begon te roepen in de hoop niet alleen hulp te krijgen, maar ook om de man schrik aan te jagen. Het leek alsof de man de kassa wilde lossen, hij keek me recht in de ogen en keek toen naar een schaar die nog op het bureel lag. Ik kreeg schrik en van dat ene moment heeft hij gebruik gemaakt. Hij gaf me een harde duw en trok de kassa los. De dikke, stalen kabel waarmee alles aan de muur vasthangt, trok hij gewoon stuk. Zo gewelddadig ging hij tekeer.”

Uitbaatster dierenwinkel overvallen, dader aan de haal met amper 170 euro

De man vertrok als een bliksemschicht. “Hij zette het op een lopen, met de kassa onder zijn arm en ik liep hem achterna”, gaat de kranige dame verder. “Ik bleef roepen en gillen, de reden waarom ik nu hees ben, en in volle actie knalde ik nog de deur aan, waardoor ik enkele ribben kneusde. Toen ik buiten kwam, was hij verdwenen. Hij moet naar alle waarschijnlijkheid hier een auto hebben gehad die op hem aan het wachten was.”

“Van mijn melk”

Heel wat duw- en trekwerk, voor een buit van amper 170 euro. “Vandaag de dag zijn betalingen in cash erg uitzonderlijk geworden. Mensen gebruiken voor zowat alles de kaart. Met de buit gaat hij alleszins geen luxueus leven kunnen leiden, maar ondertussen is het wel gebeurd natuurlijk.” Viviane probeert de moed erin te houden, maar haar glimlach verbergt wel een zekere angst. “We zijn wel het een en het ander gewoon, maar dit was voor mij ook de eerste keer. Ik heb er slecht van geslapen en ook tijdens de rit naar huis was ik helemaal van mijn melk, maar het leven gaat voort natuurlijk.”

De politie kwam met enkele patrouilles ter plaatse en kamde de buurt uit, helaas zonder succes. “Het was een struise man, tussen de 38 en 45 jaar, van Indiase of Pakistaanse afkomst, met pekzwart haar dik in de gel en hij droeg een zwarte trui met grijze mouwen.” Viviane kan de dader tot in de kleinste details beschrijven. “Hij heeft geen enkel woord gezegd, dus ik weet niet welke taal hij spreekt. Hij is hier ook nog nooit geweest en ik denk dat het duidelijk is dat hij hier ook nooit meer hoeft te komen.” Het voorval werd op camera vastgelegd en de beelden werden overgemaakt aan de politie. Wie iets van het voorval heeft gezien, kan terecht bij politiezone Grensleie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier