Twintig maanden met uitstel voor messteek tijdens etentje op Valentijn

© iStock
Redactie KW

Een Blankenbergenaar, die zijn vriendin neerstak tijdens een Valentijnsdiner in een Grieks restaurant, heeft in de Brugse rechtbank twintig maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. Volgens de rechter is het niet bewezen dat Jaecques V. zijn vriendin wou doden.

Op 14 februari vorig jaar besloten Jaecques V. (52) en zijn toenmalige vriendin de problemen in hun knipperlichtrelatie te bespreken tijdens een Valentijnsdiner in het Grieks restaurant Syrtaki in Blankenberge. V. hoopte de plooien glad te strijken en verder als gewone vrienden door het leven te gaan. Maar wat een gezellig etentje moest worden, ontaardde in een zware ruzie. Toen de twee gingen afrekenen aan de bar greep V. naar een steakmes en plofte dit in de buik van de vrouw. De Blankenbergenaar gooide het mes weg en nam de benen. Zijn slachtoffer liep een oppervlakkige wonde van drie centimeter diep op en mocht snel het ziekenhuis weer verlaten. V. werd opgepakt en zat een drietal maanden in voorhechtenis.

Geen intentie om te doden

Tijdens de pleidooien halfweg mei vroeg de procureur vier jaar effectieve celstraf voor de Blankenbergenaar wegens poging tot doodslag. Maar advocaat Kris Vincke betwistte dat V. zijn vriendin om het leven wou brengen. “Mijn cliënt nam een mes dat daar lag”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Bovendien stak hij echt niet hard. Mocht hij hard hebben gestoken, zou de wonde veel dieper zijn geweest dan drie centimeter. Hij heeft haar ook op geen enkel moment met de dood bedreigd.” De rechter volgde die redenering en herkwalificeerde de feiten naar opzettelijke slagen en verwondingen. V. kreeg twintig maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Aan het slachtoffer kende de rechter een voorlopige schadevergoeding toe van 2.000 euro.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier