Treinreiziger Elias (19) krijgt mes op de keel gezet en moet geld afgeven

De feiten deden zich voor ter hoogte van Bissegem. Eén halte verder, in Wevelgem, zetten de daders het op een lopen.© cll
De feiten deden zich voor ter hoogte van Bissegem. Eén halte verder, in Wevelgem, zetten de daders het op een lopen.© cll
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Zondagavond werd Elias Decoene (19) het slachtoffer van een gewapende overval op de trein in Bissegem. Hij kreeg er een mes op de keel gezet en moest zijn geld afgeven. Hoewel hij niet gewond raakte, is de mentale impact groot.

“Ik slaap slecht en de gebeurtenissen spelen zich keer op keer af in mijn hoofd” klinkt het geëmotioneerd. De daders verdwenen met de noorderzon, de politie startte een onderzoek.

“Op maandag en dinsdag volg ik les in Menen dus trok ik van mijn woonplaats in Heusden, richting mijn papa en plusmama in Wevelgem. Het is een treinrit die ik al ontelbare keren heb gemaakt maar die van afgelopen zondag ga ik nooit meer vergeten.”

Omringd

Elias Decoene, een 19-jarige student, werd ter hoogte van het station van Bissegem geconfronteerd met enkele gewapende overvallers. “Ik zat het gros van het traject alleen in de wagon”, zucht hij. “Ik had mijn oortjes in en was bezig met mijn gsm. Rond 21.30 uur kwamen we aan in het station van Bissegem, de voorlaatste halte voor mij, toen ik plots werd omringd door een zestal jonge gasten. Ze begonnen me te plagen maar ik probeerde dit te negeren. Plots vroegen ze geld en ik moest mijn zakken leegmaken. Natuurlijk weigerde ik maar in geen tijd haalde een van die gasten een mes uit zijn zakken en zette het op mijn keel. Ik beleefde de schrik van mijn leven maar voor hen leek het wel alsof het een spel was.”

Tegenwerken geen optie

Elias had al snel door dat tegenwerken geen optie was en haalde uiteindelijk al het geld uit zijn portefeuille. “Ze hadden ook gezien dat ik een elektrische step mee had en die wilden ze ook”, klinkt het. “Ik dacht dat ze me met rust zouden laten wanneer ik ze mijn geld gaf, meer dan 150 euro in totaal. Met mijn eindbestemming in zicht probeerde ik hen aan de praat te houden en ik vroeg aan een van hen hoe oud hij was. Ik kon mijn oren niet geloven toen hij zei dat hij slechts 13 jaar oud was.”

“Ik slaap erg slecht en ik blijf die momenten keer op keer opnieuw beleven”

“Met een bibberende stem vroeg ik hem waarom ze mij dit aandeden en hij reageerde laconiek met ‘dat is het leven’. Toen we in het station van Wevelgem aankwamen, hebben ze het op een lopen gezet. Ik heb geen idee wie die gasten zijn maar ze waren wel allemaal jong en ze spraken afwisselend Nederlands met een hevig accent en een vreemde taal.”

Elias raakte gelukkig niet gewond al heeft het voorval wel sporen nagelaten. “Ik slaap erg slecht en ik blijf die momenten keer op keer opnieuw beleven”, sluit hij af. “Ik huiver nu ook van het idee dat ik opnieuw de trein zal moeten nemen. Natuurlijk weet ik dat er overal criminaliteit is maar wanneer je dit van zo dichtbij meemaakt, dan staat je wereld stil.”

Camerabeelden

Politiezone Grensleie, die zich over Elias heeft ontfermd, startte meteen een onderzoek. “Van zodra we de melding hebben ontvangen, zijn onze ploegen aan de hand van de persoonsbeschrijving naar de daders gaan zoeken”, verklaart commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.

“Dat leverde helaas geen resultaat op, wat niet wil zeggen dat we zomaar de handdoek in de ring gooien. Rond het station van Wevelgem zijn er camera’s opgesteld en, samen met het parket, zullen we de beelden analyseren in de hoop de daders te kunnen identificeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier