Tot vijf jaar cel gevorderd voor Albanese inbrekersbende

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Drie Albanezen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor in totaal 40 woninginbraken en 23 inbraakpogingen. Voor het kopstuk van de bende vorderde het openbaar ministerie een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar.

Op 12 december 2016 werden twee verdachten door een buurtbewoner op heterdaad betrapt tijdens een woninginbraak in Oostkamp. Alfred N. kon ter plaatse ingerekend worden door de wijkagent. Uit zijn vingerafdrukken bleek dat de Albanees maanden eerder mogelijk al betrokken was bij een inbraak in Deinze. Zeven andere inbraken van begin december in Oost-Vlaanderen konden door telefonie-onderzoek aan hem gelinkt worden. Voor N. werd drie jaar effectief geëist.

De wagen van drie andere verdachten kon op 26 januari 2017 onderschept worden. Bestuurder Ani G. en zijn kompaan Emanuel D. bleken voor een hele reeks inbraken in aanmerking te komen. Het openbaar ministerie orderde respectievelijk vijf en vier jaar effectieve gevangenisstraf. De derde Albanese inzittende werd enkel vervolgd omdat hij illegaal in ons land verbleef en valse Griekse papieren voorlegde. Samuel V. riskeert bij verstek een jaar effectief.

Op het proces werden de beklaagden de mantel uitgeveegd door een van de slachtoffers. “Ge moest u schamen. Ga je dat nu nog doen? Ik hoop dat je een gepaste straf krijgt“, zei de vrouw uit Lennik. De verdediging drong aan op een straf met uitstel. De advocaten benadrukten ook dat hun cliënten tijdens de inbraken geen geweld gebruikten. De rechter doet uitspraak op 10 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier