Tot negen maanden cel voor hardleerse havenindringers

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft twee Marokkanen veroordeeld tot negen maanden effectieve celstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Vier andere havenindringers kregen voor gelijkaardige feiten zes maanden effectieve gevangenisstraf.

Transmigranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in België.

Op 24 februari werd Walid Y. (26) voor de derde keer betrapt in de haven van Zeebrugge. Ondanks een dagvaarding voor de correctionele rechtbank, liep de Marokkaan op 2 maart opnieuw tegen de lamp. Een andere Marokkaanse transmigrant bevond zich op 27 februari en 3 maart eveneens zonder reden op de terreinen van P&O Ferries. Anas S. (19) werd voor die feiten zelfs aangehouden door de onderzoeksrechter. Het parket vorderde voor de hardleerse havenindringers tien maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. De rechter hield het uiteindelijk op negen maanden cel en 800 euro boete.

Drie Algerijnen en een Soedanees kregen zes maanden cel en 800 euro boete voor identieke feiten. De advocaat van de 19-jarige Soedanees pleitte dat zijn cliënt eigenlijk nog steeds naar Engeland wil reizen. In België wil hij naar eigen zeggen geen asiel aanvragen, omdat hij de bevoegde diensten niet vertrouwt na de kwestie rond de Soedanese identificatiemissie enkele jaren geleden.

Ook woensdagochtend stonden opnieuw een viertal transmigranten terecht voor het binnendringen van de haven. Voor een 33-jarige Syriër, die in december al voor gelijkaardige feiten veroordeeld werd, vorderde het OM negen maanden effectieve celstraf. De andere beklaagden riskeren zes maanden cel. In die dossiers doet de rechter uitspraak op 24 juni. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier