In maart 2018 startte de federale gerechtelijke politie een onderzoek naar een bende die zich inliet met het opzetten van industriële cannabisplantages. Het onderzoek wees in de richting van een plantage in Merendree. Op 12 september viel de politie op dat adres binnen en werden er meer dan 5.000 planten aangetroffen.

"Het rechercheteam van de lokale politie Aalter/Knesselare had in diezelfde periode een onderzoek lopen naar een plantage in Aalter", zegt de federale politie. "Hun grondig recherchewerk leidde ertoe dat er op 10 oktober op drie locaties plantages werden ontdekt: een plantage in Aalter die niet meer actief was, maar waar nog wel 27 kilo cannabis van een eerdere oogst werd gevonden; een loods in Aalter waarin vijf koeltrailers stonden die ingericht waren als plantage maar op dat moment niet in gebruik waren; en een derde kleine plantage van 150 planten in Nazareth."

Verder onderzoek gaf aan dat de bende opslagruimte huurde in Gent. "Bij een huiszoeking in twee boxen ontdekten de speurders materiaal om een plantage op te zetten, zakken met cannabis, alarmpistolen en een vuurwapen, nummerplaten en meer dan 400.000 euro cash. Tevens bleek dat er in Vinkt (Deinze) ook nog een kleine plantage van 120 planten aanwezig was."

Plantage in Gullegem en een plantage in opbouw in Gistel

Het ging over dezelfde bende en het gezamenlijk onderzoek leidde nog tot de ontmanteling van een plantage in Oostakker, een plantage in Deinze (500 planten), een loods in Wetteren waarin vijf koeltrailers met elk een actieve plantage (1.000 planten in totaal), een plantage in Gullegem met 1500 planten en negen kilo verwerkte planten van een eerdere oogst, en een plantage in opbouw in Gistel.

In de loop van het onderzoek werden tien verdachten opgepakt. "De onderzoeksrechter in Gent plaatste drie personen onder aanhoudingsmandaat: drie Duitsers van respectievelijk 47, 54 en 57 jaar. Vijf verdachten werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden (3 Belgen, 1 Duitser, 1 Armeniër). Eén Litouwse verdachte werd niet aangehouden, maar blijft wel in verdenking gesteld. Een Europees arrestatiebevel werd uitgeschreven voor een 46-jarige Belg die een hoofdrol vervult in de bende. Deze werd in opdracht van de onderzoeksrechter in Gent door de politie in Portugal opgepakt en donderdag overgebracht naar België. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent", zegt de politie.

(Belga)

In maart 2018 startte de federale gerechtelijke politie een onderzoek naar een bende die zich inliet met het opzetten van industriële cannabisplantages. Het onderzoek wees in de richting van een plantage in Merendree. Op 12 september viel de politie op dat adres binnen en werden er meer dan 5.000 planten aangetroffen. "Het rechercheteam van de lokale politie Aalter/Knesselare had in diezelfde periode een onderzoek lopen naar een plantage in Aalter", zegt de federale politie. "Hun grondig recherchewerk leidde ertoe dat er op 10 oktober op drie locaties plantages werden ontdekt: een plantage in Aalter die niet meer actief was, maar waar nog wel 27 kilo cannabis van een eerdere oogst werd gevonden; een loods in Aalter waarin vijf koeltrailers stonden die ingericht waren als plantage maar op dat moment niet in gebruik waren; en een derde kleine plantage van 150 planten in Nazareth."Verder onderzoek gaf aan dat de bende opslagruimte huurde in Gent. "Bij een huiszoeking in twee boxen ontdekten de speurders materiaal om een plantage op te zetten, zakken met cannabis, alarmpistolen en een vuurwapen, nummerplaten en meer dan 400.000 euro cash. Tevens bleek dat er in Vinkt (Deinze) ook nog een kleine plantage van 120 planten aanwezig was."Het ging over dezelfde bende en het gezamenlijk onderzoek leidde nog tot de ontmanteling van een plantage in Oostakker, een plantage in Deinze (500 planten), een loods in Wetteren waarin vijf koeltrailers met elk een actieve plantage (1.000 planten in totaal), een plantage in Gullegem met 1500 planten en negen kilo verwerkte planten van een eerdere oogst, en een plantage in opbouw in Gistel.In de loop van het onderzoek werden tien verdachten opgepakt. "De onderzoeksrechter in Gent plaatste drie personen onder aanhoudingsmandaat: drie Duitsers van respectievelijk 47, 54 en 57 jaar. Vijf verdachten werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden (3 Belgen, 1 Duitser, 1 Armeniër). Eén Litouwse verdachte werd niet aangehouden, maar blijft wel in verdenking gesteld. Een Europees arrestatiebevel werd uitgeschreven voor een 46-jarige Belg die een hoofdrol vervult in de bende. Deze werd in opdracht van de onderzoeksrechter in Gent door de politie in Portugal opgepakt en donderdag overgebracht naar België. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent", zegt de politie.(Belga)