“Stel je voor dat de chauffeur geraakt werd”: bus van touringcarbedrijf Herman & Vandamme beschoten met loodjesgeweer

Het raam was helemaal verbrijzeld en het kogelgat was duidelijk zichtbaar. © gf/JDW
Redactie KW

Amper enkele maanden na een gewelddadige aanvaring werd touringcarbedrijf Herman & Vandamme uit Menen opnieuw slachtoffer van zinloos geweld. Op weg naar Spanje werd een bus in Frankrijk beschoten met een loodjesgeweer. “Gelukkig raakte er niemand gewond.”

“De eerste keer in 40 jaar dat we dit meemaakten”, getuigde Aline Herman in april. Als zaakvoerster van touringcarbedrijf Herman & Vandamme werd ze in april geconfronteerd met zinloos geweld, nadat een chauffeur een vuistslag kreeg. De bus werd eerst bekogeld met bierflesjes, waarna het tot een aanvaring kwam.

Enorme knal

Nu drie maanden later is het busbedrijf opnieuw slachtoffer van zinloos geweld. Dit keer van een heel andere orde. Een bus met een kleine veertig passagiers was maandagmiddag op weg naar het Spaanse Malgrat de Mar toen er plots een enorme knal gehoord werd op de snelweg in Frankrijk. “We dachten eerst aan een klapband of iets dat tegen de bus was gevlogen”, zegt Aline.

Maar er was meer aan de hand. “Een bestelwagen had zich naast de bus geposteerd en er werd een raam opengedraaid. Van daaruit loste iemand een schot met een loodjesgeweer in de richting van de chauffeur”, klinkt het.

Kogelgat

Het raam was helemaal verbrijzeld en het kogelgat was zichtbaar. “De chauffeur bleef kalm en reed nog acht kilometer verder tot aan de volgende geplande stopplaats. Daar werd pas de ernst helemaal duidelijk.”

“Het zijn gewoonweg gekke tijden. Gelukkig raakte niemand gewond” – Aline Herman

Aline begrijpt niet waarom zoiets zou doen. “Ik vroeg de chauffeur of hij iemand zou hebben de pas afgesneden, maar dat was niet het geval. Het zijn gewoonweg gekke tijden. Gelukkig raakte niemand gewond. Stel je voor dat de chauffeur geraakt werd al rijdend?”

De chauffeur kwam er met de schrik af. “Hij had het nooit gezien en heeft nu ook geen schrik om te blijven rijden. De bus staat intussen in Menen en het raam is gerepareerd door onze eigen carrosseriedienst.”

Niet bestraft

Het busbedrijf besloot om de politie ter plaatse niet te bellen. “Bij het vorige incident hadden we een nummerplaat en een gewonde en toen was het niet zwaarwichtig genoeg om af te komen, waarom zouden we dan nu niet bellen? Bij de politiezone Grensleie werden we toen wel goed geholpen, maar uiteindelijk leverde dat niks op”, aldus de zaakvoerster. “Heel jammer, want als zulke dingen niet worden bestraft, dan dreigt het geweld duidelijk te escaleren.” (JDW)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier