Roemeense dievenbende opgepakt voor grootschalige werfdiefstallen

In september 2019 roofden de dieven deze nieuwbouwwoningen in de verkaveling Duinen in Mariakerke leeg. © DJ
Redactie KW

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de grootschalige werfdiefstallen in nieuwbouwwoningen in Oostende, Oudenburg en Brugge. De politie slaagde er in om een Roemeense dievenbende in kaart te brengen. Drie leden zitten ondertussen in de gevangenis.

Twee dieven en een heler. Die zitten sinds eind vorige week alle drie in de gevangenis. Ze worden verdacht van grootschalige werfdiefstallen in Oostende, Oudenburg en Brugge de afgelopen maanden. Ze stalen tientallen toestellen en maakten zo voor tienduizenden euro’s aan materiaal buit. De politie beet zich stevig in het dossier vast en slaagde er in om een Roemeense bende in kaart te brengen. Zij gingen de gloednieuwe toestellen in nieuwbouwwoningen stelen en zorgden ervoor dat die later in het buitenland verkocht werden. Drie bendeleden zitten in de cel, maar de politie is nog steeds op zoek naar enkele andere (spil)figuren.

Nieuwbouwwoningen

De Oostendse politie zat afgelopen zomer even met de handen in het haar. Dieven viseerden toen duidelijk nieuwbouwwoningen op verkavelingen die nog niet bewoond waren. Ze haalden er heel wat dure toestellen uit en lieten nagenoeg geen sporen achter. Bovendien ging het duidelijk om een professionele bende, want alle toestellen werden vakkundig losgekoppeld en weggehaald. Ze hadden het op verwarmingstoestellen, thermostaten, ovens, microgolfovens, kookplaten en zelfs keukentabletten gemunt. Er werd in totaal voor tienduizenden euro’s aan materiaal gestolen.

Verwarmingsketels

De dieven sloegen eind augustus voor de eerste keer toe. Ze viseerden toen een verkaveling langs de Fuutstraat in Stene (Oostende). Ze braken de deuren van verschillende woningen open en gingen uiteindelijk met 24 verwarmingsketels aan de haal. Een kleine maand later kwam een nieuwe melding binnen vanuit de nieuwe verkaveling Duinen in Mariakerke (Oostende). Daar werden verwarmings- en keukentoestellen gestolen. In totaal ging het om zo’n zeventig stuks. Daar konden de daders dan ook de grootste buit maken.

Een week later werd heel wat materiaal uit acht woningen langs de Ettelgemstraat in Oudenburg gestolen. De daders gingen er toen met alle verwarmingsketels, thermostaten en bad- en douchekranen vandoor. En eind november sloegen ze voor het eerst in Brugge toe. Ze braken toen vijftien nieuwbouwwoningen in de Jeanne De Beirstraat in Sint-Andries binnen. Ook daar gingen ze voor enkele tienduizenden euro’s aan thermostaten en verwarmingsketels aan de haal.

De politie zette alles op alles om de daders te vatten. Het onderzoek gebeurde grondig en kende recentelijk een doorbraak. Wellicht boden de ANPR-camera’s in deze zaak het eerste broodnodige puzzelstukje. Twee inbrekers en een heler konden vorige week uiteindelijk ingerekend worden. Het gaat om drie Roemeense mannen. Zij verschenen dinsdagmorgen voor de Brugse raadkamer. Twee ervan blijven een maand langer in de cel, de derde vroeg om zijn zaak uit te stellen en zal vrijdag opnieuw voorkomen. Een vierde verdachte zou opgepakt zijn, maar werd door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen of de verdachten ook effectief voor alle inbraken in aanmerking komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier