Zoveelste veroordeling voor hoogbejaarde uitbater van hondenkwekerij De Schoonen Troost

Foto ter illustratie. © Unsplash
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De hoogbejaarde uitbater van hondenkwekerij De Schoonen Troost en zijn dochter zijn nogmaals veroordeeld voor de wantoestanden op het terrein. Hun vergunning werd ingetrokken maar toch bleven ze verder kweken. Vader en dochter krijgen respectievelijk 8.000 en 4.000 euro boete.

De intussen 91-jarige Marcel C. werd in 2012, 2016 en in 2022 al veroordeeld voor allerhande inbreuken rond dierenwelzijn en de milieuwetgeving. In de hondenkwekerij op zijn verouderde hoeve in Oostrozebeke, was in het verleden al sprake van vervuild drinkwater en gebrekkige huisvesting. Kadavers van dode honden werden gewoon in een badkuip gegooid. Bij zijn laatste veroordeling in maart 2022 beloofde C. nog beterschap maar daar kwam niets van in huis.

In juli 2022 werd de vergunning van De Schoonen Troost ingetrokken. Bij een controle nadien trof de politie echter opnieuw nestjes honden aan. Op het terrein bleken ook allerhande afvalstoffen te liggen, waaronder asbest. Marcel C. krijgt van de rechter nu drie maanden de tijd om die op te ruimen, anders volgt een dwangsom van 150 euro per dag. De man krijgt eveneens drie maanden om zich in opnieuw in regel te stellen met alle vergunningsvoorwaarden voor de hondenkwekerij, anders volgt opnieuw een exploitatieverbod.

Ignes C. werd samen met haar vader veroordeeld. Zij zou de intentie gehad hebben om een deel van de honden van haar vader over te brengen naar haar woning in Ingelmunster om daar verder te kweken. Bij een controle eind 2022 werden geen honden aangetroffen maar de politie stelde vast dat de omstandigheden er hoe dan ook ongeschikt waren.

Op het proces vroeg C. de vrijspraak omdat ze officieel niet betrokken is bij de kwekerij van haar vader maar enkel bijspringt waar nodig. Toch werd de vrouw mee schuldig bevonden aan allerlei schendingen rond de vergunningsplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier