Zoon van voormalig NAVO-baas ontfutselt gefortuneerde vrouw uit Koksijde miljoenen met investering in goudmijn: tien maanden cel met uitstel

Een 77-jarige Nederlander uit Brugge zou een rijke vrouw uit Koksijde ruim vier miljoen euro lichter hebben gemaakt. © Pixabay
Redactie KW

De zoon van een voormalig secretaris-generaal van de NAVO heeft voor de Brugse rechtbank tien maanden cel met uitstel gekregen voor zware oplichtingspraktijken. De 77-jarige Nederlander uit Brugge zou een rijke vrouw uit Koksijde ruim vier miljoen euro lichter hebben gemaakt. Naar eigen zeggen handelde hij met de beste bedoelingen. “Ze wist dat die investering risicovol was.”

Het diepgelovige slachtoffer – een intussen 83-jarige vrouw – leerde de beklaagde kennen binnen een conservatieve stroming van de Katholieke Kerk. In 2014 stemde de gefortuneerde vrouw ermee in om een deel van haar geld te beleggen, onder meer in een goudmijn in Paraguay. Maar de investeringen, veelal bij schimmige figuren, leverden nooit een cent op.

Maar daar bleef het niet bij. De beklaagde genoot zodanig veel vertrouwen van het slachtoffer dat hij een volmacht kreeg op haar rekening. Op die manier zou de Nederlander zonder toestemming 500.000 euro van de rekening van de Koksijdse vrouw hebben afgehaald. Aan het einde van de rit zou ze in totaal ruim vier miljoen euro zijn verloren.

Valse voorwendsels

Volgens het openbaar ministerie gebruikte de Nederlander, die in Brugge woont, valse voorwendsels om geld los te weken. “Er was geen enkel bewijs van die investeringen”, klonk het. De beklaagde zou het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen hebben door te schermen met zijn relaties binnen de financiële en politieke wereld. Niet ongeloofwaardig, want de man is de zoon van Joseph Luns. Die stond van 1971 tot 1984 aan het hoofd van de NAVO en was ook minister van Buitenlandse Zaken in Nederland.

De beklaagde ontkende de oplichting echter met klem en beweerde dat hij altijd met nobele intenties handelde. “Maar die dame wist heel goed dat het om riskante investeringen ging”, stelde hij. “Zij is niet zomaar het willoze slachtoffer en had na een eerste mislukte project al kunnen stoppen. Van spookondernemingen of mensen met een bedenkelijke reputatie was geen sprake.”

Celstraf met uitstel en boete

De rechtbank achtte de feiten tóch bewezen en veroordeelde de beklaagde tot tien maanden celstraf met uitstel en 4.000 euro boete. Zijn vennootschap kreeg 16.000 euro boete opgelegd. Aan het slachtoffer kende de rechter 500.000 euro voorlopige schadevergoeding toe. Dat bedrag kan dus nog oplopen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier