“Ze moest haar eigen bloed van zijn schoenen likken”: Bruggeling krijgt vijf jaar cel voor ‘beestachtige’ mishandeling ex

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een Brugse twintiger heeft vijf jaar effectieve celstraf gekregen voor gruwelijke mishandeling en gevangenhouding van zijn ex. Saman M. riskeerde negen jaar cel, maar volgens de rechtbank was er geen sprake van poging tot doodslag.

Saman M. (22) ontvluchtte in 2013 Syrië en leerde in 2020 het toen 21-jarige slachtoffer kennen in de horecazaak van zijn broer, waar hij toen werkte. De twee begonnen een relatie, maar al snel bleek de ziekelijke jaloezie bij M. Zo moest de vrouw haar sociale media afsluiten en mocht ze zonder toestemming het huis niet verlaten. Het kwam ook vaak tot fysiek geweld, dat een climax bereikte tijdens wat de advocaat van de vrouw omschreef als een ‘horrorweekend’.

“Mijn cliënte kreeg een leiband om en moest hondenbrokken eten” – advocaat Joris Van Maele

Op 18 juni vorig jaar – het koppel was toen voor de tweede keer uit elkaar – drong M. het appartement van het slachtoffer binnen. Hij sloeg de vrouw verrot, wurgde en vernederde haar omdat hij haar verdacht van een kus met een andere man. “Mijn cliënte kreeg een leiband om en moest hondenbrokken eten”, pleitte advocaat Joris Van Maele. “Hij duwde haar met het gezicht in het toilet terwijl hij doorspoelde en kerfde met een mes in haar tatoeages. Ze moest haar eigen bloed van zijn schoenen likken en hem oraal bevredigen terwijl hij facetimede met haar vermeende minnaars. Het was ronduit beestachtig.”

Ex als hond behandeld

Daarna nam M. zijn ex onder dwang mee naar Disneyland in Parijs, waar hij haar in de hotelkamer wurgde, verkrachtte, mishandelde en met de dood bedreigde. Bij hun terugkeer zette M. het slachtoffer af aan het politiekantoor. Tijdens zijn verhoor gaf hij toe dat hij zijn ex ‘als een hond had behandeld’. Sindsdien zit hij in de cel. De procureur vroeg negen jaar cel, maar omdat hij zijn wurgpogingen spontaan staakte, werd M. vrijgesproken voor poging tot doodslag.

De rechtbank wees op de uiterst agressieve ingesteldheid van M. “Het geweld hield bijna 40 uur aan”, klonk het in het vonnis. “Pas op het ogenblik dat hij van zijn oudere broer vernam dat hij werd gezocht door de politie, kwam een einde aan het geweld.” De rechtbank hield wel rekening met de jonge leeftijd van de beklaagde.

M. bood op het proces zijn excuses aan. “Vrouwen zijn de koninginnen van de wereld”, stelde hij. Aan het slachtoffer moet hij 7.500 euro voorlopige schadevergoeding betalen. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier