Zaak rond lasterlijke facebookberichten over oud-burgemeester Hooglede doorverwezen naar assisen

“Ik hoop dat mensen twee keer zullen nadenken voor ze iets op sociale media plaatsen”, zegt Rita Demaré. © a-JT
Redactie KW

Beschuldigd worden van belangenvermenging, onder meer op Facebook. Voor oud-burgemeester van Hooglede Rita Demaré was dat erover, waarna ze besliste twee mensen voor de rechtbank te dagen voor laster. De rechter verwees de zaak nu door naar… het hof van assisen. “Ik ben vooral blij dat verwijten gestopt zijn.”

“Een burgemeester moet tegen een stootje kunnen, maar er zijn grenzen aan de vrije meningsuiting. Je kan haar niet beschuldigen van misdrijven”, meent de advocate van Rita Demaré, voormalig burgemeester van Hooglede. Die besliste om namelijk E.V., de oprichtster van de Facebookgroep Stop de sloop van Gits!, en G.V. die er moderator van was voor de rechter te slepen voor laster.

Afbraak klooster

Dat vraagt wat context. In 2020 keurde de gemeenteraad van Hooglede de afbraak van het klooster van Gits goed. Dat stuitte op protest, onder meer in de vorm van een brief naar de bevoegde minister, kritiek op de vergadering van de GECORO én kritiek op Facebook. Beide beklaagden insinueerden daar dat de burgemeester vuil spel speelde om haar visie door te drijven én dat ze daar ook een aardig centje zou aan overhouden.

Laster, volgens de intussen voormalige burgemeester. “Deontologie vond ik altijd heel belangrijk. Als ik dan van zulke zaken beschuldigd word, komt dat dubbel hard aan”, getuigde ze zelf. Ze vroeg daarom ook een schadevergoeding van 2.500 euro. Beide beklaagden riskeerden daarbovenop een celstraf van één maand met uitstel en een boete van 208 euro.

“Het was mij nooit om een straf of schadevergoeding te doen, wel dat het ophield” – Rita Demaré

Zo ver komt het nu niet. De rechter oordeelde namelijk dat de lasterlijke berichten op Facebook – komende van G.V. – het onderwerp uitmaken van een drukpersmisdrijf. Drukpersmisdrijf? Volgens de rechtspraak gaat dit om een meningsuiting die potentieel strafbaar is in een tekst die vermenigvuldigd is door een drukpers of gelijkaardig procedé en waaraan een zekere openbaarheid wordt gegeven.

Daaronder valt dus ook de digitale verspreiding van teksten, waaronder publiek toegankelijke berichten op sociale media. Maakte G.V. zich daaraan schuldig? Daarover kan de correctionele rechtbank niet beslissen. Dat moet naar… het hof van assisen.

Opmerkelijk, want dit is toch andere koek dan pakweg moord. Daarom ook dat de zaak naar alle waarschijnlijkheid zonder gevolg zal blijven, aangezien er nauwelijks drukpersmisdrijven berecht worden. De twee andere tenlasteleggingen naast de berichten op sociale media zijn in principe wel correctioneel, maar zouden door dat ene mogelijke drukpersmisdrijf ook door assisen moeten worden behandeld.

Respectvol

Daarmee zal de kous dus af zijn. “Wat ik wel verwacht had”, reageert Demaré. “Maar het was mij nooit om een straf of schadevergoeding te doen, wel dat het ophield. Ik ben nu dus vooral blij dat de verwijten gestopt zijn. Iedereen mag een mening hebben, maar die moet respectvol zijn. Ik hoop dat mensen twee keer zullen nadenken voor ze iets op sociale media plaatsen.”

En het klooster? De tien overgebleven zusters zijn in februari verhuisd naar een nieuwbouw. Dat zorgde ervoor dat de sloop nu écht kan plaatsvinden. Dat gebeurt binnenkort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier