Winkeluitbater Tom (27) die dief hardhandig aanpakte, krijgt dan toch geen straf van rechter: “Frustrerend om hier zelf terecht te staan”

(Foto Afr)
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Tom Delva (27), de uitbater van een Proxy Delhaize in Bredene, stond eind mei terecht voor de correctionele rechtbank nadat hij enkele dieven staande had proberen houden. De jonge ondernemer deelde daarbij een slag uit aan een van de dieven en eindigde zo zélf in de rechtbank. De rechter besloot de man dinsdagochtend dan toch geen straf op te leggen. “Wat moet een mens nog doen om ze staande te houden?”

Winkeldiefstallen, het is schering en inslag in het grootwarenhuis bij Tom Delva. De jonge ondernemer werkte zich door de jaren heen op van jobstudent naar zelfstandig gerant. In al die tijd blijft de uitbater met hetzelfde probleem kampen: diefstallen.

“Jaarlijks hebben we hier om en bij de 800 diefstallen”, zucht hij. “Bij betrapping beginnen sommigen te wenen, maar vaak is er ook sprake van bedreigingen, beledigingen en fysiek geweld. In 2020 sloeg een winkeldief zelfs een flesje bier op mijn hoofd kapot. Ik had een gapende wonde aan het linkeroog. Die man kreeg uiteindelijk een werkstraf.”

Duw- en trekwerk

Sommige dieven kunnen zonder dat iemand het merkt hun slag slaan, andere worden wél betrapt. Dat leidt soms toch schermutselingen waarbij de jonge ondernemer volgens het parket drie keer te ver ging. Zo probeerde hij op 13 juli vorig jaar een gestolen fles wijn terug te nemen. De dief liep daarbij een verwonding op aan het voorhoofd en beweerde dat hij door Delva geslagen werd. Maar zelf ontkent de twintiger dit met klem. “Er was hooguit wat duw- en trekwerk”, pleitte advocate Naïma Bouslama. “Hoe de dief die verwonding opliep, is totaal niet duidelijk.”

“Er ontstond een schermutseling waarbij ik hem inderdaad een patat verkocht” -Tom Delva, Uitbater Proxy Delhaize

Een grote twee maanden later, op 10 september 2023, zag Tom op camerabeelden hoe een man twaalf flessen Ricard in een rugzak stopte en daarmee naar de kassa wandelde. Toen hij samen met enkele werknemers de verdachte, een struise Waal, benaderde zette die het op een lopen. “De politie was op komst en ik probeerde hem staande te houden door aan zijn rugzak te trekken”, vertelt Tom. “Er ontstond een schermutseling waarbij ik hem inderdaad een patat verkocht. Maar wat moet een mens op den duur nog doen om dieven staande te houden? Die man bleek trouwens een notoire winkeldief.”

Bekentenis

Een jaar eerder veroorzaakte een klant zware overlast in zijn zaak. De man bevuilde op 12 augustus 2022 het toilet, verzette goederen tussen de rekken, viel klanten lastig en gedroeg zich agressief. “Toen hem gevraagd werd om de zaak te verlaten, belde hij zélf de politie”, pleitte meester Bouslama.

“Hij beweerde dat Tom hem had aangevallen en geslagen, maar daar was helemaal niets van aan. Hij klaagde over pijn aan de knie, terwijl hij een slag op de linkerkaak gekregen zou hebben. Totaal ongeloofwaardig en ook de camerabeelden spraken dit tegen.”

Tom bekent alleen de slag aan de Waal. “Ik ben zeker bereid om dat te doen, ook al ben ik totaal geen agressieveling”, zegt hij. “Dat niemand zich hier vandaag burgerlijke partij stelt, is veelzeggend. Maar het is natuurlijk heel frustrerend om zelf terecht te staan, als je zo vaak met diefstal geconfronteerd wordt. In plaats dat de dieven hun verantwoordelijkheid nemen, leggen ze een klacht neer. Maar van mijn klacht tegen hen wegens diefstal, heb ik niets meer gehoord. Maar goed, ik doe de job nog altijd heel graag hoor (lacht).”

Uitspraak

De rechtbank besloot de jonge ondernemer vrij te spreken voor twee van de drie feiten. Voor de slag aan de Waal, die hij ook bekende, wordt de uitbater schuldig bevonden. De rechter verleent de uitbater wel de gunst van een opschorting. Dat betekent dat Tom Delva geen straf opgelegd krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier