“Vier kuststeden ontsnapten maar nipt aan catastrofe”: houdt ex-sluismeester onschuld staande in zaak rond sabotage aan sluizen?

Volgens het gerecht was de sabotage een wraakactie van ex-sluismeester S.D. © AFr
Redactie KW

Met kennis van zaken werden in de nacht van 19 op 20 juni 2022 op zes locaties in het poldergebied de sluizen opengedraaid. Vier kuststeden ontsnapten maar nipt aan een catastrofe. Volgens het gerecht was de sabotage een wraakactie van ex-sluismeester S.D. (42), maar die hield zijn onschuld altijd staande. Of hij alsnog tot bekentenissen overgaat dan wel blijft beweren dat hij “enkel een kijkje ging nemen”, wordt donderdag duidelijk.

De feiten speelden zich af tijdens een van de droogste periodes sinds de metingen. Op twee uur tijd werden op zes locaties in het poldergebied de sluizen opengedraaid en de pompen geactiveerd. Het was toen eb en de polder begon in een recordtempo leeg te lopen richting zee. De toenmalige sluismeester stelde de sabotage per toeval vast tijdens een nachtelijke controle en kon zo vermijden dat het gebied tussen Bredene en Zeebrugge twee meter onder water kwam te staan.

Kennis van zaken

Volgens het openbaar bestuur ‘Nieuwe Polder van Blankenberge’, dat de geviseerde sluizen en pompen beheert, werd een ongeziene catastrofe maar nipt vermeden. “Mochten de sluizen bij vloed om 7 uur ’s ochtends nog steeds hebben opengestaan, dan zouden de centra van De Haan, Zuienkerke, Blankenberge en Wenduine zijn ondergelopen”, pleitte advocate Charlotte Sintobin begin mei voor de Brugse strafrechtbank.

Beelden van camera’s met nummerplaatherkenning en gsm-gegevens linkten Zuienkerkenaar S.D. (42) op het moment van de feiten aan de geviseerde sluizencomplexen in Blankenberge, Zeebrugge, Varsenare, Bredene en Jabbeke. De man was twee jaar sluismeester geweest. Na herhaaldelijke verhoren gaf de man zijn aanwezigheid toe, maar de manipulaties ontkende hij met klem. “Ik was gepassioneerd door mijn job en wilde gewoon kijken of er zaken waren vernieuwd”, klonk het weinig overtuigend.

Volgens procureur Mike Vanneste had de dader duidelijk kennis van zaken. “Er werden paswoorden ingevoerd en kabels losgerukt zodat het alarm niet in werking trad. De saboteur beschikte ook over de nodige sleutels. Enkel in Varsenare werd een deur ingetrapt. Als ex-sluismeester was het voor de beklaagde niet moeilijk om de sleutels na te maken en in zijn verhoren sprak hij zichzelf tegen. Het is onbegrijpelijk wat hem bezield heeft”, aldus Vanneste.

Gepusht

Nieuwe Polder van Blankenberge eist als burgerlijke partij eist 60.000 euro schadevergoeding. “Na de feiten werd de organisatie onder verhoogd toezicht geplaatst en de controleprocedures werden verscherpt, wat meer mankracht vereist. Ook de imagoschade is natuurlijk enorm. Bovendien was de gemoedsrust binnen de dienst lange tijd ver zoek”, aldus meester Sintobin.

Procureur Vanneste vroeg toepassing van de strafwet voor onder meer vernielingen en pogingen daartoe, hacking, namaak van sleutels en het binnendringen van een havengebied. Omdat het openbaar ministerie op de valreep nog een proces-verbaal toevoegde aan het dossier, werd het pleidooi van de verdediging uitgesteld naar donderdag 19 september. Of S.D. vasthoudt aan zijn eerdere verklaringen, dan wel mea culpa slaat zal dan duidelijk worden.

Wat het motief van S.D. juist zou geweest zijn, blijft onduidelijk. Feit is wel dat zijn vader, die 40 jaar sluismeester was, hem tegen zijn zin in de job pushte. Na twee jaar nam hij uiteindelijk zelf ontslag en werd zijn neef sluismeester. De vader van de beklaagde wilde daarna toetreden tot de raad van bestuur, maar stuitte op een njet. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier