Vier jaar cel voor veertiger uit Menen die verkoop cocaïne niet kan laten, ook moeder veroordeeld

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 40-jarige man uit Menen is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier jaar en een boete van 16.000 euro voor drugshandel. Hij stond samen met zijn 69-jarige moeder en zeven andere drugsleveranciers terecht. Zijn moeder kwam er met een boete van 4.000 euro vanaf.

Het was voor de tweede keer in vijf jaar tijd dat Bjorn T. samen met zijn moeder voor de rechtbank terechtstond voor de verkoop van cocaïne. Amper vrij na een vorige veroordeling, startte hij begin 2019 opnieuw met drugsverkoop. Geen heroïne meer dit keer maar cocaïne.

25 tot 50 gram cocaïne per week

Met Serge D. (51) uit Menen zette hij een samenwerking op. Ook hun drie leveranciers mochten op het beklaagdenbankje plaats nemen. Wekelijks ging er 25 tot 50 gram cocaïne door hun handen. Begin juni 2019 vlogen zeven beklaagden één voor één de cel in. Bjorn T. bleef er uiteindelijk 6 maanden zitten.

Maar nog had hij er geen genoeg van. Eind 2019 was hij een tweede keer amper vrij of hij startte opnieuw, voor een derde keer dus, met de verkoop van drugs. Zijn Franse leverancier uit Tourcoing gaf toe vijf keer een levering te hebben gedaan.

Voor derde keer in de cel

Begin september 2020 vloog Bjorn T. voor een derde keer de cel in. Daar verblijft hij nog altijd. Hij hoopte zo snel mogelijk vrij te komen om voor zijn moeder te zorgen omdat haar gezondheidstoestand erop achteruit ging, maar dat zal nog niet voor meteen zijn.

Van zodra hij vrij is, lopen Fransen en ‘vrienden’ zijn deur plat

“Hij was een zware gebruiker, mentaal beperkt en liet zich heel gemakkelijk manipuleren”, aldus zijn advocaat Robbie Dewaele. “Van zodra hij vrij is, lopen Fransen en ‘vrienden’ zijn deur plat. Een druggebruikster wond hem rond zijn vinger en beloofde hem van alles.”

“Per week kreeg hij 5 tot 15 gram geleverd. Per gram krabde hij 0,2 gram van een bolletje voor eigen gebruik, de rest verkocht hij. Maar rijk is hij er niet van geworden.”

Moeder wist van verslaving

“Zijn moeder wist natuurlijk van zijn verslaving, bewoog al hemel en aarde om hem er vanaf te helpen of gure figuren de deur te wijzen maar kreeg nu toch een tweede dagvaarding in de bus. Terwijl de enige schuld die haar trof, is dat ze haar zoon niet op straat zette. Maar hij is na het overlijden van haar echtgenoot en haar broer de enige die ze nog heeft.”

De 69-jarige vrouw vloog dit keer ook 2,5 maanden in voorhechtenis maar komt er nu uiteindelijk met slechts een boete van 4.000 euro vanaf. Bij de vorige veroordeling kreeg zoon Bjorn drie jaar cel, zij één jaar voorwaardelijke celstraf.

Voorwaardelijke celstraffen en fikse boetes

Serge D. kreeg met 30 maanden effectieve celstraf en een boete van 12.000 euro de op één na zwaarste straf. De andere drugsleveranciers in de beide dossiers liepen gedeeltelijk voorwaardelijke celstraffen van 10 tot 30 maanden en fikse boetes op. Er is zo’n 40.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier