Veertiger vrijgesproken voor vermeend racistisch geweld tegen groenarbeider in Oostende

Redactie KW

Een 48-jarige Oostendenaar is voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken voor slagen met racistisch motief aan een groenarbeider. B.C. ontkende de feiten met klem en volgens de rechter is er onvoldoende bewijs. Het openbaar ministerie had acht maanden cel gevraagd.

Op 18 januari vorig jaar was een groenarbeider van stad Oostende in de weer met een bladblazer. Dat was niet naar de zin van B.C., die naar buiten kwam en zijn beklag deed. Het volgende moment zou hij de arbeider een slag tegen de schouder en enkele schoppen tegen zijn kuit hebben gegeven. Volgens een getuige riep hij daarbij zelfs “Afrikanen, zwarten, wat doen jullie hier eigenlijk nog?”

Tijdens zijn verhoor ontkende C. de feiten met klem. “Ik kan mij daar niets meer van herinneren”, stelde de veertiger, die met een drankprobleem kampt. De man beweerde voorts last te hebben van misofonie, waardoor hij overgevoelig is voor bepaalde geluiden. Dat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten, ontkende de man evenwel met klem.

Gebrek aan bewijs

B.C. liep in het verleden al meerdere veroordelingen op. Zo kreeg hij in april 2021 een jaar voorwaardelijke celstraf voor slagen aan de collega van B.C. Die collega was de enige getuige in het huidige dossier. De verdediging trok zijn verklaringen dan ook in twijfel. “Dat is toch wel héél toevallig”, pleitte meester Ellen Eneman. “Bij het slachtoffer werd trouwens geen enkele verwonding vastgesteld.”

Ook de rechter had haar twijfels en stelde vast dat de zaak louter gestoeld was op de verklaringen van het slachtoffer en zijn collega. “Er is geen medisch attest waaruit de verwondingen blijken en ook camerabeelden ontbreken”, aldus de rechter, die B.C. bij gebrek aan bewijs vrijsprak. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier