Twee jaar cel voor gewapende overval op nachtwinkel

Een 43-jarige man uit Oudenburg is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf voor een gewapende overval. Bjorn I. maakte de inhoud van de kassa buit in een nachtwinkel in Zandvoorde.

De beklaagde stapte op 20 januari 2024 rond 21.40 uur een nachtwinkel in Zandvoorde binnen. Met een kap over zijn hoofd en een sjaal voor zijn gezicht eiste I. de inhoud van de kassa. De uitbater werd ook bedreigd met een spray en met iets wat op een mes leek. Bij het verlaten van de winkel zou de overvaller nog twee flessen wijn naar het slachtoffer gegooid hebben.

Bjorn I. wilde wegvluchten op zijn brommer, maar kon door omstaanders tegengehouden worden. Volgens een getuige vertelde de beklaagde spontaan dat hij de overval uit geldnood had gepleegd. Toch ontkende hij de feiten in eerste instantie bij de politie. Nochtans had I. 325 euro op zak, terwijl er volgens de uitbater 300 à 400 euro was buitgemaakt.

Het openbaar ministerie merkte op dat de veertiger in totaal al veertien veroordelingen opliep. Bovendien stond hij in twee dossiers onder probatievoorwaarden. “Er hangt dus veel boven zijn hoofd, maar de kansen zijn voorbij”, aldus procureur Emilie Lingier, die twee jaar cel vorderde.

De verdediging betwistte de feiten niet. Volgens meester Ellen Eneman was I. al meer dan twee jaar clean en had hij zijn leven op de rails. “Mogelijk speelden zware paniekaanvallen een rol, maar eigenlijk weet hij zelf niet goed waarom hij alles op het spel heeft gezet.”

Meester Eneman vroeg tevergeefs om haar cliënt toch opnieuw voorwaarden op te leggen. In zijn laatste woord ontkende Bjorn I. nog dat hij het slachtoffer bedreigde. “Toen ik het geld genomen had, heeft hij zelf met die flessen wijn gegooid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier