Tot vier jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel met bootjes na interventie in Watou: “Hij was kanonnenvlees voor de bende”

© iStock
Redactie KW

Drie mannen hebben voor de Brugse correctionele rechtbank tot vier jaar effectieve celstraf gekregen voor hun rol in een mensensmokkelbende. Ze liepen in Watou tegen de lamp met een auto vol nautisch materiaal.

Op 16 oktober 2023 alarmeerde een inwoonster van Watou in het holst van de nacht de politie. De vrouw had in haar straat een Ford Mondeo gezien met een vreemdeling aan boord. En dat was lang niet de eerste keer. Naast de 28-jarige Syriër Amar M. trof de politie in het voertuig ook nog 41 zwemvesten, een boot, een buitenboordmotor en dertien jerrycans aan. “Ik vervoer dit materiaal in ruil voor een gratis overtocht naar het Verenigd Koninkrijk”, verklaarde M.

Smoesjes

Tijdens de controle kwam plots een Mercedes met Duitse nummerplaat aangereden. De beide inzittenden, Syriër Mohammad A. (26) en Spanjaard Mohamed O. (36), haalden allerhande smoesjes boven om hun aanwezigheid te verklaren. De beide mannen werden in de boeien geslagen en Mohammad A. gaf uiteindelijk toe dat hij al vier transporten had uitgevoerd. Volgens de procureur hadden A. en O. een leidende rol omdat hun naam ook in andere dossiers opdook. “Ze maken duidelijk deel uit van een criminele organisatie”, aldus Nathalie Barzeele.

In de cel

De mannen zitten sinds de betrapping achter tralies. Voor A. en O. vroeg de procureur zes jaar effectieve celstraf. Mohammad A. ontkende dat hij een leidende functie had. “Zijn rol was juist erg beperkt”, pleitte meester Kelly Decaluwé. “Hij beschikt nog over een blanco strafblad en wil terugkeren naar Duitsland, waar hij al zeven jaar in een sociale woning verblijft.” Mohamed O. ging zelfs voor de vrijspraak. “Hij werkte in Duitsland en had geen enkel motief om mee te werken aan mensensmokkel”, aldus advocaat Rik Demeyer.

Amar M. keek aan tegen vier jaar effectieve celstraf. “Hij werkte jarenlang in Turkije om zijn smokkel naar Europa te betalen”, pleitte advocaat Jorn Verminck. “Hoewel hij in Duitsland erkend werd als asielzoeker, wou hij clandestien het Verenigd Koninkrijk bereiken. Hij kende de gevaren niet en was eigenlijk kanonnenvlees voor de organisatie.”

De rechtbank veroordeelde Mohammad A. maandag uiteindelijk tot veertig maanden effectieve celstraf. Amar M. en Mohamed O. kregen respectievelijk dertig maanden en vier jaar effectief. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier