Tom (27) houdt dieven staande in zijn supermarkt, maar belandt zélf voor rechter: “Frustrerend, want ik ben totaal geen agressieveling”

Tom Delva moet zich verantwoorden voor de rechter. © AFr
Redactie KW

Tom Delva (27) wordt jaarlijks een 800-tal keer met diefstal geconfronteerd in zijn Proxy Delhaize in Bredene. Tóch staat hij nu zelf terecht voor geweld tegen drie betrapte dieven. “Wat moet een mens nog gaan doen om ze staande te houden?”

Al sinds zijn zestiende is Tom Delva actief in de Proxy Delhaize in de Kapelstraat in Bredene. De eerste jaren was dat als jobstudent, maar in 2020 werd hij er zelfstandig gerant. In de supermarkt is diefstal zowat dagelijkse kost. “Jaarlijks hebben we hier om en bij de 800 diefstallen”, zucht hij. “Bij betrapping beginnen sommigen te wenen, maar vaak is er ook sprake van bedreigingen, beledigingen en fysiek geweld. In 2020 sloeg een winkeldief zelfs een flesje bier op mijn hoofd kapot. Ik had een gapende wonde aan het linkeroog. Die man kreeg uiteindelijk een werkstraf.”

Drie keer over de schreef

Sommige betrappingen leiden tot schermutselingen en volgens het parket ging de 27-jarige Bredenaar daarbij drie keer over de schreef. Zo probeerde hij op 13 juli vorig jaar een gestolen fles wijn terug te nemen. De dief liep daarbij een verwonding op aan het voorhoofd en beweerde dat hij door Delva geslagen werd. Maar zelf ontkent de twintiger dit met klem. “Er was hooguit wat duw- en trekwerk”, pleitte advocate Naïma Bouslama. “Hoe de dief die verwonding opliep, is totaal niet duidelijk.”

Op 10 september 2023 zag Tom op camerabeelden hoe een man twaalf flessen Ricard in een rugzak stopte en daarmee naar de kassa wandelde. Toen hij samen met enkele werknemers de verdachte, een struise Waal, benaderde zette die het op een lopen. “De politie was op komst en ik probeerde hem staande te houden door aan zijn rugzak te trekken”, vertelt Tom. “Er ontstond een schermutseling waarbij ik hem inderdaad een patat verkocht. Maar wat moet een mens op den duur nog gaan doen om dieven staande te houden? Die man bleek trouwens een notoire winkeldief.”

“Het is natuurlijk heel frustrerend om zelf terecht te staan, als je zo vaak met diefstal wordt geconfronteerd”

Een jaar eerder – op 12 augustus 2022 – werd Tom in zijn zaak geconfronteerd met een klant die voor zware overlast zorgde. De man bevuilde het toilet, verzette goederen tussen de rekken, viel klanten lastig en gedroeg zich agressief. “Toen hem gevraagd werd om de zaak te verlaten, belde hij zélf de politie”, pleitte meester Bouslama. “Hij beweerde dat Tom hem had aangevallen en geslagen, maar daar was helemaal niets van aan. Hij klaagde over pijn aan de knie, terwijl hij een slag op de linkerkaak zou hebben gekregen. Totaal ongeloofwaardig en ook de camerabeelden spraken dit tegen.”

Cursus

Tom bekent enkel de slag aan de Waal en komt wellicht weg met een opschorting, gekoppeld aan een cursus agressiebeheersing. “Ik ben zeker bereid om dat te doen, ook al ben ik totaal geen agressieveling”, zegt hij. “Dat niemand zich hier vandaag burgerlijke partij stelt, is veelzeggend. Maar het is natuurlijk heel frustrerend om zelf terecht te staan, als je zo vaak met diefstal wordt geconfronteerd. In plaats dat de dieven hun verantwoordelijkheid nemen, leggen ze een klacht neer. Maar van mijn klacht tegen hen wegens diefstal, heb ik niets meer gehoord. Maar goed, ik doe de job nog altijd heel graag hoor (lacht).”

De uitspraak volgt op 25 juni. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier