Stad Oostende enkel veroordeeld voor fout geplaatste camera na klacht van bewoners over overlast bij ondergrondse afvalcontainers

© GF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De hinder die ze ondervonden door de ondergrondse afvalcontainers in hun straat, zat enkele inwoners van de Paasbloemlaan zodanig hoog dat ze de stad Oostende voor de rechter sleepten. Die oordeelde dat de stad voor de overlast geen strafbare feiten pleegde maar sprak wel een boete van 800 euro uit omdat de camera’s bij de containers niet correct geplaatst werden.

Op het proces beschreven de buurtbewoners in erg forse bewoordingen hoe ze al vijf jaar lang “gefolterd en geterroriseerd worden door het stadsbestuur”. “De afvalstraat veroorzaakt een ernstige verstoring van onze nachtrust”, klonk het bij een buurtbewoner. “De ophaalwagens wekken ons bruut uit onze slaap. Glas valt met meer dan 100 decibel tegen de metalen wanden en dat al vanaf 6.30 uur ’s morgens. Het stopt nooit, we zijn uitgeput.”

“Er wordt ook veel aan sluikstorten gedaan in de straat. Als dit afval in onze tuinen waait, dan zijn we er zelf verantwoordelijk voor. Het is onleefbaar, we proberen nu zo veel mogelijk buiten huis te doen.”

Schending van de privacy

De advocaat van de buren sprak niet alleen over de geluidsoverlast maar ook over een schending van de privacy. “Het stadsbestuur plaatste camera’s vlak voor de deur van mijn cliënt omdat ze contact heeft met bepaalde politici en men wou weten welke. De camera’s zijn niet gericht op de afvalstraat maar op haar huis omdat ze zich liet kennen als tegenstander.”

In de rechtstreekse dagvaarding beschuldigden de omwonenden de stad onder meer van milieu-inbreuken en voor onvrijwillige slagen en verwondingen omdat ze ziek zouden worden door de overlast. De rechter achtte al deze tenlasteleggingen niet bewezen. Wat wel bewezen is, is dat de camera’s bij de afvalstraat niet op correcte wijze geplaatst werden. Al stelt het vonnis wel duidelijk dat de camera’s niet op een privéwoning gericht werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier