Roeselarenaar (42) krijgt 40 maanden celstraf voor brandstichting onder invloed van drugs

De bewoners van de Louis Leynstraat werden die bewuste avond opgeschrikt door knallen © a-CSD
Redactie KW

De Kortrijkse strafrechter heeft een 42-jarige man uit Roeselare veroordeeld tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf voor opzettelijke brandstichting. Kevin D. was onder invloed van drugs toen hij op zijn appartement een zetel in brand stak.

De 42-jarige bewoner van het appartement in de Louis Leynstraat in Rumbeke (Roeselare) waar op 6 maart brand uitbrak, ontkende dat hij opzettelijk brand stichtte maar kreeg er nu toch 40 maanden effectieve celstraf voor. Er liep iets fout toen hij de designerdrugs flakka probeerde te roken. “Dat het vuur makkelijk geblust kon worden door naar de keuken te lopen en er water op te gieten? Onder invloed van flakka redeneert men niet logisch”, aldus advocaat Robbie Dewaele.

’s Avonds werden de medebewoners van het appartementsgebouw in de Louis Leynstraat opgeschrikt door twee knallen. Er bleek brand te zijn uitgebroken in het appartement van Kevin D. op de tweede verdieping. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al naar buiten. Kevin D. stond op zijn balkon maar weigerde aanvankelijk de hulp van de brandweer, die hem met de ladderwagen naar beneden wilde brengen. Later was hij nog verbaal agressief. “Hij keek star voor zich uit, brabbelde onverstaanbare dingen”, aldus de openbare aanklager.

Gasflesje

Het onderzoek van een gerechtsdeskundige maakte duidelijk dat er brand werd gesticht. Het vuur was aan de zetel ontstaan en kon volgens de deskundige niet veroorzaakt zijn door een steekvlam van een gasflesje om een aansteker bij te vullen, zoals D. beweerde. Het flesje bleek immers niet ontploft of opgebrand. “Bovendien had hij het vuur gemakkelijk kunnen blussen door naar de vlakbij gelegen keuken te lopen en er wat water over te gooien”, vond de openbare aanklager.

“Hij riep ook ‘dat het genoeg was geweest’ en ‘dat hij ze al genoeg had gewaarschuwd’. De aanklager vorderde een celstraf van 40 maanden voor D., die al een gevuld strafregister vol drugsveroordelingen heeft. De rechter ging daar in mee.

Flakka

Onderzoek van het bloed van Kevin D. maakte duidelijk dat hij onder invloed van medicatie en flakka was. “Wat zijn bizarre gedrag verklaart”, aldus advocaat Robbie Dewaele. “Wie flakka gebruikt, redeneert niet logisch. Waarom zou hij het weinige dat hij had in zijn appartement ook nog in brand steken? Zijn flakkagebruik is de schuldige. Weet je dat hij eens met 7 hamers onder zijn hoofdkussen sliep omdat hij er van overtuigd was dat iemand hem zou aanvallen? Hij heeft zijn pijp om flakka te roken willen aansteken en er is iets fout gelopen met dat gasflesje om de aansteker bij te vullen toen hij in slaap viel. Dit was geen zelfmoordpoging of opzettelijke brandstichting.”

Hij drong er bij de rechter op aan een celstraf met begeleidende voorwaarden op te leggen voor onopzettelijke brandstichting maar kwam dus van een kale reis thuis. “Ik geef toe dat ik niet gepast gereageerd heb op de brand”, aldus Kevin D. zelf. “Ik werd wakker van die steekvlam maar stak het vuur niet opzettelijk aan. Ik was een beetje hervallen in drugsgebruik, af en toe heroïne, maar met die flakka is het misgelopen.” D. blijft voorlopig nog in de cel. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier