Pleidooien in zaak Francesco Vanderjeugd vastgelegd op 7 januari

Francesco Vanderjeugd moet zich in de rechtbank verantwoorden voor mogelijke belangenvermenging. © Christophe De Muynck
Phebe Somers

De zaak rond de vermoedelijke belangenvermenging van Francesco Vanderjeugd (Open VLD) wordt gepleit op dinsdag 7 januari. De raadsman van de Stadense burgemeester is tevreden met die timing.

Francesco Vanderjeugd wordt dus niet meer voor de de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober in de rechtbank verwacht. De pleidooien in de zaak rond mogelijke belangenvermenging door de Stadense burgemeester vinden plaats op dinsdag 7 januari om 10 uur. Dat is dinsdagochtend beslist in de Kortrijkse rechtbank. De rechter gaf aan voldoende tijd te voorzien voor die pleidooien, “aangezien het om een omvangrijk dossier gaat.”

Vanderjeugd zelf tekende niet present in de rechtbank. Zijn raadsman nam voor hem de honneurs waar en toonde zich tevreden met de vastgelegde timing. Dat er dinsdag niet gepleit werd, is niet ongebruikelijk. De verdediging van Vanderjeugd en de procureur stelden in overleg met de rechtbank conclusietermijnen op. Dat betekent dat elke partij nogmaals haar standpunt op papier zal zetten. In functie daarvan werd een datum bepaald waarop de zaak effectief gepleit wordt.

Dagvaarding

Eind maart maakte Francesco Vanderjeugd zelf bekend dat het parket hem een dagvaarding heeft gestuurd. Die dagvaarding kwam er na een grondig onderzoek van ruim twee jaar dat startte met een publicatie in De Krant Van West-Vlaanderen.

Daaruit bleek dat er aanwijzingen waren dat Francesco Vanderjeugd in zijn eigen gemeente met vermoedelijke voorkennis bepaalde vastgoedtransacties zou hebben gedaan. Het ging onder meer over de verkaveling van Het Kapelleriehof in de Kapelleriestraat en de aankoop van twee panden in de Ieperstraat in Staden.

De voorbije twee jaar hield Francesco Vanderjeugd telkens zijn onschuld staande. De burgemeester gaf toe dat hij die panden inderdaad gekocht en verkocht had, maar stelde dat hem daarbij niets te verwijten viel.

Audit

De oppositie vroeg hem in eerste instantie om de bevoegdheid van ruimtelijke ordening tijdelijk over te dragen aan een andere mandataris en in latere instantie – na een rapport van Audit Vlaanderen over de kwestie – om een stap opzij te zetten. Telkens weigerde Vanderjeugd dat en bleef hij zijn onschuld uitschreeuwen.

De dagvaarding had voor Vanderjeugd wel al impact. De Stadense burgemeester stond op de West-Vlaamse lijst van Open VLD voor de Kamer als eerste opvolger, maar moest een stapje achteruit toen bekend raakte dat hij voor de rechter moest verschijnen. Wel zal hij in oktober lijsttrekker zijn voor Open VLD in zijn eigen gemeente.

Voor belangenneming riskeert Vanderjeugd een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en 800 tot 400.000 euro boete. Bovendien kan een veroordeling ook gevolgen hebben voor zijn politieke rechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier