Piepjonge illegaal die gouden halskettingen afrukte in Oostende mag cel na half jaar verlaten

De overval vond plaats in de Kapellestraat. © Google Street View
Redactie KW

Een jonge Marokkaan heeft voor de Brugse rechtbank twee jaar cel met uitstel gekregen voor twee brutale straatovervallen in Oostende. Na bijna zes maanden voorhechtenis mag Amin F. de gevangenis verlaten.

Op 27 augustus vorig jaar benaderden twee jongelui een 21-jarige Brit in de Kapellestraat. Het volgende moment besprong een derde dader het slachtoffer langs achteren en rukte zijn gouden halsketting af. De Brit zette de achtervolging in op de daders, die het kapotte sieraad weggooiden.

De politie kon de drie even later oppakken op het terras van een pitabar. Ze beweerden minderjarig te zijn, maar een botscan wees uit dat dit bij Amin F. niet het geval was. Hij had geen geldige papieren bij en met het dotje in zijn haar voldeed hij aan de persoonsbeschrijving van de dader. Er waren ook camerabeelden van de feiten.

Dansjes

Onderzoek linkte de jongelui ook nog aan gelijkaardige feiten daags voordien in dezelfde buurt. Terwijl het slachtoffer, een vijftiger uit Ichtegem, afgeleid werd met dansjes, werd de gouden halsketting van zijn nek getrokken. Vervolgens probeerden de daders ook nog de portefeuille van een vriend van het slachtoffer mee te graaien.

Amin F. had in België nog een blanco strafblad, maar zat tot kort voor de feiten wel in de cel in Duitsland. Zijn advocaat vroeg tevergeefs om de zaak alsnog naar de jeugdrechtbank te verwijzen. F. houdt vol dat hij maar 15 jaar oud was op het moment van de feiten, die hij naar eigen zeggen pleegde om eten te kunnen kopen. Hij kampte ook met een drugsprobleem. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier