Dries Van Langenhove kent zijn straf voor zijn uitspraken in de besloten chatgroep van de extreemrechtse groepering ‘Schild & Vrienden’: een onvoorwaardelijke celstraf van één jaar en een geldboete van 16.000 euro. In diezelfde rechtszaak werden ook zes andere leden van de groep veroordeeld, waaronder B.S., een parlementair medewerker van de Brugse Vlaams Belang-politicus Tom Vandendriessche.
Vandendriessche zetelt sinds 2019 in het Europees Parlement en zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober optreden als lijstduwer voor het Vlaams Belang in Brugge. Al vijf jaar lang werkt hij als Europees parlementslid met medewerker B.S. aan z’n zijde, die nu veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. (lees verder onder het kader)
In 2018 zond VRT een Pano-reportage uit over de organisatie ‘Schild en Vrienden’ (S&V). Uit die reportage bleek dat verschillende leden via besloten chatgroepen duizenden berichten deelden die om verschillende redenen niet door de beugel konden. Naar aanleiding van die uitzending vorderde het openbaar ministerie een onderzoeksrechter om een gerechtelijk onderzoek te voeren. B.S. werd net zoals de andere beklaagden beschuldigd voor onder meer het behoren tot een vereniging die discriminatie en segregatie verkondigt, het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de Holocaust, het verspreiden van denkbeelden op grond van rassenhaat en rassensuperioriteit.
Tom Vandendriessche tilt niet zwaar aan deze veroordeling van zijn parlementair medewerker en denkt er niet aan om de samenwerking met B.S. stop te zetten. “Het gaat over uitspraken die hij in een besloten groep heeft gedaan voor zijn indiensttreding, deze zaak staat dus volledig los van zijn tewerkstelling bij ons. De afgelopen vijf jaar heeft hij zijn job naar alle professionele tevredenheid uitgevoerd”, meent Vandendriessche, die sinds 2020 ook in het partijbestuur van Vlaams Belang zetelt.
“Los daarvan zegt deze uitspraak veel over hoe het is gesteld met het recht op vrije meningsuiting in onze democratie, dit is echt niet oké. Het vormen en geven van een opinie zou uit het strafrecht moeten gehaald worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier