Over en uit voor bekend ‘massagesalon’ in Wevelgem: “Door nieuwe regels kan het niet meer opengaan”

La Porte Bleue mag de blauwe deur definitief dichtdoen. © JDW
Redactie KW

Een jaar na de overname kon de nieuwe eigenaar van La Porte Bleue het nodige dossier niet in orde maken. Het Wevelgemse massagesalon zal bijgevolg niet meer open kunnen gaan. Een nieuwe aanvraag zou onder de nieuwe regels vallen, waardoor een prostitutieruimte er niet meer mag openen.

Huisjes van plezier langs de Chaussée d’Amour, met dertig waren ze ooit. In een ver verleden zorgden ze voor verpozing bij de soldaten die zich ophielden aan het militaire vliegveld, later trokken vooral onze zuiderburen naar de zaken van lichte zeden. Echter, waar Wevelgem vroeger een prostitutieparadijs was, is dat nu allesbehalve.

Met La Porte Bleue verdwijnt er opnieuw een erotisch etablissement, met zijn opvallende blauwe accenten misschien wel het meest bekende bordeel van de gemeente. Wie zich even wil uitleven in het ‘massagesalon’, die is er al een tijd aan voor de moeite. Nog altijd hangt er een briefje op de blauwe deur: “Nous sommes fermé pour travaux”.

Moeilijk dossier

Maar werken zijn niet de reden voor de ‘tijdelijke’ sluiting. Vorig jaar nam een nieuwe uitbater de zaak over. “Een nieuwe exploitant moet ook een geschiktheidsverklaring hebben, wel onder de voorwaarden van de vorige uitbater. Maar dat dossier opmaken was een lijdensweg, onder meer door de taal”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V).

Uiteindelijk werden na zowat een halfjaar de nodige documenten ingediend, waarna een controlebezoek volgde. Dat voldeed niet aan de eisen, waarna het schepencollege besloot om de geschiktheidsverklaring te weigeren.

“Er was best wat overlast met wildplassen, foutparkeren en nachtlawaai”

Een van de redenen is het feit dat het politieverslag negatief is. Dat het af en toe de spuigaten uitliep, bevestigen ze bij de politiezone Grensleie. “Er zijn daar al verschillende vaststellingen gebeurd en er kwamen in de loop der jaren heel wat meldingen. Dat gaat over fout parkeren, wildplassen tot nachtlawaai onder meer in de vorm van dichtslaande portieren”, weet commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.

Politie sloot de boel

Na de weigering kreeg de uitbater nog drie maanden te tijd om alsnog alles in orde te brengen. Daarna trad sowieso het definitief verval in. Dat is nu aan de orde. Toch bleef de zaak open, waarna de politie de boel sloot. “De drie maanden zijn verstreken en we hadden geen contact meer met de exploitant. Nu zal een eventuele nieuwe aanvraag behandeld worden als een nieuw dossier”, aldus de burgemeester.

En dat is slecht nieuws voor zowel de baas als de bordeelbezoekers. Een nieuw dossier betekent ook dat de laatste regels zullen worden toegepast. Die werden in 2016 vastgelegd en zeggen onder meer dat er geen dergelijke zaken mogen worden opgezet in een perimeter van 200 meter rond een school, een gebouw van de eredienst, een nachtwinkel, een horecazaak, een speelzone of een andere prostitutieruimte.

Voor eeuwig dicht

De doodsteek dus. La Porte Bleue blijft voor eeuwig dicht. “Door die nieuwe regels zal de zaak niet meer kunnen opengaan als prostitutieruimte”, bevestigt Seynhaeve. Dat zorgt ervoor dat er nog amper drie dergelijke etablissementen actief zijn op grondgebied Wevelgem. “Met dat reglement was het ook onze tactiek om zulke zaken stapsgewijs af te bouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier