Organisator Rally van Staden reageert op mogelijke veroordeling

Janot Vangeenberghe, voorzittervan AMC Staden. © Stefaan Beel
Redactie KW

Er hangt Automobielclub Staden, de organisatie achter de jaarlijkse Rally van Staden, een boete van 6.000 euro boven het hoofd. Ook hun voorzitter Janot Vangeenberghe riskeert een geldboete van 2.000 Euro.

Volgens het gerecht werden de wettelijke voorschriften rond een tankzone niet gevolgd bij de editie van 2022. “Op de Provinciale vergadering van mei ’22 werden we geconfronteerd met het feit dat we voor onze tanksite Vimeco, alwaar er al jaren getankt werd tijdens onze rally, een milieuvergunning nodig hadden. Iedereen weet dat dit minimum 6 maanden duurt voor de aflevering, dus werd er gekozen voor een andere optie”, aldus de voorzitter.

Vast tankstation

“De organisatie koos voor een vast tankstation op Sleihage, dat dus wel een officiële erkenning heeft. Nu blijkt dat ook die regeling niet wettelijk in orde was. Volgens vaststellingen werd er niet veilig getankt en bleken bepaalde personen niet de correcte kledij aan te hebben. Daarvoor moesten wij ons nu gaan verantwoorden voor de rechter in Kortrijk maandag.”

“Ook was er op een bepaald ogenblik blijkbaar een steekvlam te zien bij het tanken. Maar het Fire Rescue Team, dat ter plaatse was, greep direct in. Er staat echter in de reglementen van de Vlaamse Automobielfederatie dat elk team zelf verantwoordelijk is voor het tanken en ook hun beschermende kledij moet aanhebben. Desondanks wordt dit ons nu ten laste gelegd.”

Tegenargumenten

“Onze tegenargumenten werden duidelijk geformuleerd door onze advocaat en ook ikzelf kreeg het woord van de rechter. Een vonnis werd nog niet uitgesproken, dat is voor 28 juni. Zelf riskeer een boete van 8 keer 250 Euro als voorzitter. De organisatie riskeert 6.000 euro boete. Vooral dat eerste ligt me ook zwaar op de maag want een VZW is de organisator van de rally en niet ik persoonlijk.”

Als Janot de boete effectief krijgt, is hij wel van plan ze te betalen. “En dan doen gewoon verder want alle problemen waren voor de editie 2023 al opgelost met de nodige vergunningen voor site Vimeco alwaar we vroeger ook tankten. We horen wel van collega-organisatoren dat er in 2022 een heksenjacht was maar zij kregen enkel een minnelijke schikking. Wij zijn de eersten die ervoor een rechtszaak aan ons broek hebben.”

Volgens Janot heeft de rechtszaak geen invloed op de komende editie. “Zeker niet. We zijn al volop met de voorbereidingen bezig om er op zondag 11 augustus terug een topeditie van te maken. Het is een formule met drie klassementsproeven want KP Hooglede kan dit keer niet verreden worden door wegenwerken”, besluit de Moorsledenaar.

(SBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier