Organisatie Rally van Staden riskeert boete voor gevaarlijke situatie: “Toeschouwers moesten achteruitspringen door steekvlam”

Janot Vangeenberghe, voorzittervan AMC Staden. © Stefaan Beel
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Er hangt Automobielclub Staden, de organisatie achter de jaarlijkse Rally van Staden, een boete van 6.000 euro boven het hoofd. Volgens het gerecht werden de wettelijke voorschriften rond een tankzone niet gevolgd bij de editie van 2022. “Toeschouwers kwamen veel te dicht en moesten achteruitspringen door een steekvlam.”

In en rond Staden gaat al sinds 1982 jaarlijks een rallywedstrijd door, zo ook op 14 augustus 2022. De wedstrijd passeerde in deze editie ook over het grondgebied van Hooglede. Bij het Esso-tankstation werd een refueling zone ingericht voor de deelnemende wagens. Volgens het Openbaar Ministerie schond de organisatie daar echter tal van veiligheids- en milieunormen.

“De zone was niet afgezet voor het publiek, er was geen correcte signalisatie, de afstandsregels werden niet gevolgd en het tanken gebeurde zonder de vereiste brandvertragende kledij”, lijstte de procureur op. “Er werd ook een aanzienlijke hoeveelheid brandstof gelekt en niet opgeruimd.”

“De politie stelde vast dat niemand de toegang ontzegd werd tot de zone. Er was zodanig veel volk dat auto’s er niet meer konden passeren. Het niet naleven van de voorschriften kan tot gevaarlijke situaties leiden en dat is ook gebleken. Bij een plotse steekvlam moest het publiek achteruitspringen.”

“Mijn cliënten dachten dat ze met alles in orde waren omdat ze voor hun tankzone gebruik maakten van een regulier tankstation”, pleitte de advocaat van Automobielclub Staden. Het is zeer onduidelijk of daar nu een extra vergunning voor moest zijn of niet. Hoe dan ook heeft niemand bewust de regels niet nageleefd, alle zorgvuldigheid was in acht genomen.”

De voorzitter van de organisatie, die zelf ook 4.000 euro boete riskeert, sloot zich daarbij aan. “Het is jammer dat er nog steeds een grijze zone is voor de refueling zones. We weten niet aan welke regels we ons moeten houden.”

Vonnis op 28 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier