“Het flakkaprobleem in Roeselare los je niet op met repressie maar door te blijven inzetten op het geven van kansen.” Niettegenstaande een 39-jarige man uit Roeselare zich al voor de elfde keer voor drugsinbreuken voor een rechter moest verantwoorden, bleef zijn advocaat Filip De Reuse volop pleiten voor blijvende begeleiding. “Maar hoeveel kansen moeten gegeven worden”, vroeg de rechter zich luidop af. Ze was duidelijk een andere mening toegedaan.
Op 17 februari 2024 vluchtten twee personen in Roeselare weg toen ze een politiepatrouille opmerkten. Op zijn minst verdacht en even verderop kon notoir druggebruiker Emmerson V. bij de kraag gevat worden.
Hij bleek 55 euro, een fiets en 45 gram flakka in bezit te hebben. “Zijn hele hebben en houden”, maakte Filip De Reuse meteen al de schrijnende situatie van de man duidelijk. “Hij leeft van pijpje tot pijpje, moet elke avond op zoek naar een bed in de nachtopvang of onder een brug slapen. Geen beeld van iemand die veel geld verdient aan drugshandel, maar een sukkelaar.”
Verkoop van heroïne en flakka
Toch riskeerde V. opnieuw 30 maanden celstraf en een boete van 8.000 euro voor drugshandel. Uit het onderzoek van zijn gsm bleek duidelijk dat hij inderdaad heroïne en flakka verkocht. “Bijna 2 kilo tussen 2022 en 2024”, aldus de openbare aanklager.
“Om zijn eigen, grote drugsverslaving te financieren”, aldus Filip De Reuse. Op 12 juli werd V. met een enkelband onder elektronisch toezicht vrijgelaten maar amper 4 dagen later knipte hij die enkelband door. “Het elektronisch toezicht bij zijn moeder zorgde voor een onhoudbare thuissituatie”, schetste Filip De Reuse.
“Maar een langer verblijf in de gevangenis zonder begeleiding is geen oplossing. Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur dat het dit keer wél zal lukken maar we moeten kansen blijven geven.”
20 maanden
“Maar hoeveel duwtjes in de rug heeft hij dan wel nodig”, vroeg de rechter zich af toen ze keek naar de vele veroordelingen, werkstraffen, straffen met begeleidende voorwaarden,… die V. al opliep. “Die duwtjes moet hij ook zelf aanvaarden.”
“Zijn mogelijkheden op kansen zijn uitgeput”, vond de openbare aanklager, die 30 maanden effectieve celstraf vorderde. De rechter toonde zich iets milder maar gaf toch een effectieve celstraf van 20 maanden en een boete van 8.000 euro. Ze verklaarde ook 55 euro drugsgeld verbeurd.
(LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier