Nederlandse ‘dispatcher’ van drugskoerierdienst richting Oostende riskeert vijf jaar celstraf

De beklaagde zou betrokken zijn bij handel in cocaïne en heroïne. © gf
Redactie KW

Een 31-jarige Nederlander riskeert voor de Brugse rechtbank vijf jaar effectieve celstraf voor drugshandel en verboden wapenbezit. Jamil B. schakelde loopjongens uit Luik en Herstal in om cocaïne en heroïne naar Oostende te brengen. Volgens de verdediging was hij niet meer dan een ‘dispatcher’.

Eind maart 2023 werden een 19-jarige Spanjaard uit Herstal en een 19-jarige Luikse Syriër gearresteerd op een vakantieappartement in Oostende. Wasim B. en Hadi S. hadden 132 gram heroïne en 6 gram cocaïne bij zich. Onderzoek wees uit dat de Spanjaard liefst 81 keer naar Oostende kwam afgezakt. De Syriër was al als minderjarige als drugskoerier actief en liep enkele maanden na zijn vrijlating opnieuw tegen de lamp bij de levering van heroïne in Chaudfontaine.

Per trein naar Oostende

De beide drugskoeriers kregen hun orders van Jamil B. (31), die enkele dagen later werd opgepakt in Maastricht. De klanten moesten telkens met hem contact opnemen via hetzelfde Nederlandse gsm-nummer. Vervolgens gaf B. de leveradressen via Snapchat door aan zijn koeriers. De jongeren uit Luik en Herstal kwamen meestal per trein naar Oostende afgezakt. Bij een huiszoeking in Riemst werden ook nog wapens van Jamil B. aangetroffen. De man kreeg in september 2022 al eens dertig maanden cel met uitstel voor drugsfeiten.

Marco Polo

Volgens de verdediging vervulde Jamil B. enkel een rol al dispatcher en was hij dus niet de spilfiguur. Naar eigen zeggen kreeg hij zijn orders van een zekere ‘Marco Polo’. Zijn advocate drong aan op een voorwaardelijke celstraf. Wasim B. en Hadi S. riskeren respectievelijk drie en twee jaar celstraf.

In de zaak staan ook nog David A. (23) uit Herstal en Raimondo R. (21) uit Luik terecht. Zij riskeren respectievelijk een jaar een achttien maanden cel voor hun rol als loopjongen. De uitspraak volgt op 4 maart. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier