Nachtelijke plundertocht in Oostende brengt trio voor rechter: “Ze viseerden apotheken en horecazaken”

© iStock
Redactie KW

Drie Marokkanen riskeren voor de Brugse rechtbank een fikse celstraf voor een reeks inbraken in Oostende. Ze viseerden vooral apotheken, winkels en horecazaken en hadden een voorkeur voor cash geld.

Plundertocht

Volgens het openbaar ministerie hielden Mohssin E. (29), Khalid Z. en Zakaria B. in de nacht van 5 op 6 september een ware plundertocht in het centrum van Oostende. “Ze viseerden vooral apotheken, winkels en horecazaken maar ook woningen en zelfs een kinderdagverblijf bleven niet gespaard”, verduidelijkte procureur Emilie Lingier. “Ze hadden het vooral gemunt op cash geld.”

De drie konden worden geklist nadat ze met geweld een portefeuille stalen. Dankzij camerabeelden en DNA konden ze gelinkt worden aan twee inbraken en vijf pogingen daartoe. Naar eigen zeggen konden ze zich door alcohol en drugs niet veel meer van de feiten herinneren. Khalid Z. en Zakaria B. beweerden nog minderjarig te zijn, maar een botscan wees op het tegendeel.

Celstraffen

Voor Khalid Z. vroeg de procureur vijftien maanden cel. Mohssin E. en Zakaria B. riskeren respectievelijk 37 en 40 maanden effectief. Zij konden allebei ook nog gelinkt worden aan gelijkaardige feiten in Brussel en Turnhout. Bovendien kreeg B. in het verleden al meerdere zware celstraffen. Voor hun illegaal verblijf in het land vroeg de procureur nog eens drie maanden cel.

De advocaten van E. en Z. vroegen om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis, die intussen bijna zeven maanden duurt. Omdat B. geen straf met uitstel meer kan krijgen, vroeg zijn advocaat om rekening te houden met de straffen die hem nog boven het hoofd hangen.

De uitspraak volgt op 21 mei. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier