Met dank aan boze boeren: hardrijder (51) uit Zedelgem ontsnapt aan rijverbod door snelheidsbord dat op z’n kop was gezet

"De zware overtreding van vierde graad vervalt nu", zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. © JH
Redactie KW

Een 51-jarige hardrijder uit Zedelgem mag de boze boeren die protesteerden in februari danken. Zij zetten een snelheidsbord in Pervijze op zijn kop. Kort daarna reed M.E. er aan 86 door de bebouwde kom. Door de actie van de boeren blijkt dat bord niet rechtsgeldig te zijn. Dat oordeelde de politierechter in Veurne.

“De zware overtreding van vierde graad vervalt nu”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. “Hij krijgt enkel een geldboete van 256 euro, de helft met uitstel, en géén rijverbod omdat hij enkel veroordeeld kan worden boven de 70 kilometer per uur.”

De 51-jarige man uit Zedelgem passeerde op 2 februari van dit jaar de flitspaal in de Nieuwpoortstraat in Pervijze. Die paal staat enkele tientallen meters na het bord dat de bebouwde kom aangeeft. De maximum snelheid is er dus 50 kilometer per uur.

M.E. reed er 86, veel te snel dus. Alleen, en dat zette de man ook meteen in zijn antwoordformulier nadat hij de boete thuis kreeg: het bord van de bebouwde kom hing toen op zijn kop. Dat deden boeren, tijdens de boerenprotesten in februari. Tientallen borden in gans Vlaanderen werden toen op hun kop gezet.

Duidelijk genoeg

Dat het bord op zijn kop hing, blijkt ook uit een wazige foto. “We hebben die foto in het dossier gevoegd en die foto werd ook op de dag zelf gemaakt”, zegt advocaat Thomas Bailleul, die M.E. bijstond.

“Op die foto is duidelijk te zien hoe dat bord op zijn kop hangt. Mijn cliënt is niet vertrouwd met die straat en regio. Hij reed het bord dus voorbij zonder er de betekenis van te kunnen zien. We gingen het meteen na en de wet is duidelijk: een bord dat op zijn kop hangt is absoluut niet rechtsgeldig.”

“De snelheidslimiet van 50 in de bebouwde kom telt hier dus niet. Hij kon dus enkel gestraft worden voor de te hoge snelheid boven de 70 kilometer per uur. En dat maakt een wezenlijk verschil. Er is geen zware overtreding meer van de vierde categorie en dus kan mijn cliënt geen rijverbod krijgen.”

M.E. kreeg dus slechts een geldboete van 256 euro, de helft met uitstel, en dus geen rijverbod.

Beroep?

Nochtans was het openbaar ministerie niet akkoord. “Volgens ons is het duidelijk genoeg dat de snelheid daar 50 kilometer per uur was en dat het witte bord, dat de bebouwde kom aangeeft, ook zo te zien was. Of het nu op zijn kop hing of niet. Het bord hing niet achterstevoren en was dus duidelijk genoeg leesbaar.”

De rechter gaf het openbaar ministerie dus geen gelijk in deze zaak. Zij kunnen wel nog beroep aantekenen.

(JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier