Meer dan 150 telefoontjes, 3.000 berichten en 63 e-mails: dertiger krijgt 15 maanden celstraf voor aanhoudende belaging ex-partner

Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 34-jarige man uit Kortrijk belde zijn ex dit voorjaar meer dan 150 keer op, stuurde meer dan 3.000 berichtjes en verstuurde 63 e-mails. Omdat hij haar zelfs na een contactverbod niet met rust kon laten, vloog hij in de cel. “Ze trok me aan en stootte me af, dat was voor mij onduidelijk”, klonk het.

Een onbekende voor het gerecht kan je Willy L. moeilijk noemen. De voorbije jaren liep hij veertien veroordelingen op voor de rechtbank en politierechtbank. “Hij verzamelde al meer dan 300 uren werkstraf, meer dan 10 jaar cel en meer dan 23 jaar rijverbod”, somde de openbare aanklager op. “Al de voorwaarden die hij opgelegd kreeg, lapte hij aan zijn laars.”

Dit voorjaar was hij dan ook nog voorwaardelijk vrij als hij zijn ex maar bleef lastig vallen. “Hij stuurde haar Messenger- en WhatsAppberichten, achtervolgde haar, dook op aan haar fitness, op haar werk, de ondergrondse garage van haar appartement, volgde haar tot aan haar voertuig”, vervolgde het openbaar ministerie. “Ondanks voorwaarden van de onderzoeksrechter, een mobiel stalkingsalarm en een contactverbod bleef hij haar bellen en dook aan haar appartement op.”

Schuldbesef

Op 7 mei volgde een nieuwe klacht en vloog L. opnieuw inde cel. Daar verblijft hij nog altijd. “Hij had het inderdaad moeilijk om die breuk na een relatie van ruim drie jaar te verwerken”, aldus advocate Frederique Hazebrouck.“Het slachtoffer vroeg enerzijds om met rust gelaten te worden, maar wou wel vrienden blijven. Dat was voor hem heel onduidelijk. Maar hij beseft nu wel dat hij over de schreef is gegaan.”

Ze vroeg de rechter nog eens een straf met probatievoorwaarden op te leggen. “Een allerlaatste kans om me te bewijzen”, zo omschreef L. het zelf. “Ik heb me door emoties en gevoelens laten leiden. Ondertussen haalt ze maar geld van mijn rekening en stuurt ze me berichten via de account van haar dochter. Nu heb ik zelf klacht ingediend.” Op een voorwaardelijke straf moest L. niet meer rekenen. De rechter gaf hem vijftien maanden effectieve celstraf. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier