Marc Coucke en stad Oostende vechten het uit in de rechtbank: “Hij liet KVO achter met een molensteen rond de nek”

Marc Coucke. © BELGA
Redactie KW

Het zit er bovenarms op tussen Marc Coucke en stad Oostende. Via de rechtbank wil de voormalige voorzitter van het failliete KV Oostende toegang krijgen tot het voetbalstadion om er een inventaris te maken van zijn bezittingen. Maar de stad en de curator van KVO weigeren dit pertinent. “Hij heeft daar niets meer te zoeken”, klonk het fel.

Terug naar 2015. Voor de bouw van een nieuw stadion sloot de stad Oostende toen een erfpachtovereenkomst af met de NV Oostende Stadion, een vastgoedvennootschap van toenmalig KVO-voorzitter Marc Coucke. De ondernemer investeerde twintig miljoen euro en toen hij in 2018 Anderlecht kocht, moest KVO 1,2 miljoen euro huur ophoesten. Dat bedrag zakte later naar 800.000 euro.

Omdat het zijn schulden niet langer kon betalen, werd KVO begin juni failliet verklaard. De NV Station Oostende wou daarna haar roerende goederen in het stadion inventariseren, waaronder een klank- en lichtinstallatie, maar curator Patrick Content weigerde hen de toegang. “Zo’n inventarisatie komt enkel de curator toe”, stelde hij vrijdag voor de kortgedingrechtbank in Brugge. Toen de stad Oostende op 17 juni de erfpachtovereenkomst beëindigde, werd het eigenaar van het stadion. Ook de stad weigerde Couckes vennootschap de toegang tot het stadion.

Niks te zoeken

Via een procedure in kort geding vraagt de NV Stadion Oostende de rechtbank nu om een deskundige aan te stellen om de bezittingen in kaart te brengen. “We willen foto’s laten nemen, want nu blijven we volledig in het ongewisse”, pleitte Bram Stragier, de advocaat van NV Stadion Oostende. “De ontbinding van de erfpacht was onwettig en werd duidelijk bedisseld onder KV Oostende en de stad. Zolang er in het stadion een ploeg voetbalt met de naam ‘Oostende’ erin, kan er geen ontbinding volgen.”

De stad Oostende ging daar niet mee akkoord. “Het faillissement was voldoende om de erfpacht op te zeggen”, pleitte advocaat Dominique Blommaert. “Sindsdien heeft de NV Stadion Oostende daar niets meer te zoeken. Door die hoge huur heeft Coucke trouwens de ploeg achtergelaten met een molensteen rond de nek. Hij heeft het faillissement in de hand gewerkt. Dan moet hij nu niet meer komen klagen dat hij zijn investering niet kan recupereren.”

Volgens de curator kan de kortgedingrechter niet over de zaak oordelen. “Na een faillissement komt dit enkel de ondernemingsrechtbank toe”, stelde meester Content. “Bovendien is de inboedel intussen verkocht en de sleutels van het stadion heb ik afgegeven aan de stad. Hun eis komt dus te laat.”

De uitspraak volgt op 26 juli.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier