Man (30) die al jaren in cel zit omdat hij zoontje doodsloeg krijgt opnieuw celstraf, dit keer in drugsdossier

Beeld ter illustratie van cannabis. © iStock
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

De 30-jarige Alan C. uit Veurne is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van drie maanden en een boete van 8.000 euro. De man stond terecht voor drugsbezit, maar verblijft momenteel al in de Brugse gevangenis voor de doodslag op zijn twaalf weken oud zoontje Matheo.

Op 26 augustus 2015 moest Alan C. voor het eerst alleen op zijn zoontje Matheo letten. De moeder des huizes vertrok voor dag en dauw naar haar eerste werkdag en liet de net geen drie maanden oude baby in handen van haar partner. Matheo begon te wenen terwijl C. nog lag te slapen in de zetel. Even later raakte het kindje levensgevaarlijk gewond en enkele dagen later bezweek de baby in het ziekenhuis aan de gevolgen van een schedelbreuk.

Het is niet duidelijk wat er exact gebeurd is, want de verklaringen liepen destijds uiteen. Het ene moment verklaarde Alan C. dat hij het kindje opnam en de nek hoorde kraken, maar een andere keer kreeg hij zogenaamd een appelflauwte met de baby op zijn arm. De rechtbank veroordeelde de jonge papa tot een celstraf van achttien jaar, die in het hof van beroep in Gent werd gereduceerd tot vijftien jaar.

Drugsbezit

Tijdens het uitzitten van zijn straf in de gevangenis werd de gedetineerde in oktober vorig jaar betrapt op het bezit van drugs. Enkele cipiers vonden in zijn kleding cannabis en hasj. Toen C. geconfronteerd werd met de vondst, besloot hij meteen alles op te biechten. De man, die naar eigen zeggen al jaren clean is, moest de drugs bijhouden in opdracht van een medegedetineerde. Alan C. zit ondertussen sinds 27 maart 2024 in beperkte detentie, wat wil zeggen dat de man overdag de gevangenis mag verlaten om te werken.

Medegedetineerden

In twee andere dossiers werden ook een 49-jarige Armeniër en een 35-jarige Oostendenaar veroordeeld voor drugs. Levon D. (49) liep op 17 september 2023 tegen de lamp met een xtc-pil. De beklaagde wist naar eigen zeggen niet dat het om drugs ging, maar dacht dat hij van een medegedetineerde een legaal geneesmiddel had gekregen. De man zat immers in een dipje.

Jens V. (35) werd op 8 oktober 2023 betrapt toen bij een celcontrole zilverpapier met restanten heroïne werd ontdekt. De drie beklaagden werden door de Brugse strafrechter veroordeeld tot drie maanden effectieve celstraf en 8.000 euro boete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier