Landnemer en bodemcontroleur veroordeeld voor gesjoemel met stalen

Redactie KW

Een landbouwer (61) uit Nieuwpoort en een staalnemer (30) uit Koekelare zijn beide veroordeeld voor gesjoemel met bodemstalen. De landbouwer kreeg zes maanden effectieve celstraf, de staalnemer een werkstraf van 70 uur.

Het was de Vlaamse Landmaatschappij, de opdrachtgever van de bodemanalyses, die klacht met burgerlijke partijstelling indiende en zo de bal aan het rollen bracht. Zij krijgen 500 euro schadevergoeding.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) houdt geregeld controles tijdens het afnemen van bodemstalen bij landbouwers. Het is namelijk een erkend labo die daarmee gelast is. Toen de controleurs van de VLM bij de landbouwer in Nieuwpoort aankwamen, betrapten ze de staalnemer met een emmer aarde op een akker.

Schuld in elkaars schoenen

Hij biechtte meteen op dat hij die emmer had gevuld in de voortuin en ermee aan het rondlopen was om de gegevens van de gps-tracker, die vasthangen aan de stalen, te manipuleren. Hij zou daarvoor vijftig euro hebben gekregen, maar werd volgens zijn eigen verklaringen onder druk gezet en zwichtte.

De verdediging van de landbouwer stelde dan weer dat de staalnemer met het voorstel kwam om 50 euro te betalen voor valse stalen. Beide beklaagden schoven de schuld dus in elkaars schoenen, al had het er op de rechtbank alle schijn van dat de staalnemer erg timide en beïnvloedbaar was. Met hem sprak de VLM overigens een dading af, maar er werd nog 5.000 euro en 250 euro administratieve kosten geëist van de landbouwer.

Nefast voor leefmilieu

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de vervalsing, gezien dit nefast kan zijn voor het leefmilieu. Er werd zes maanden celstraf gevraagd voor de landbouwer en de staalnemer. Uiteindelijk kreeg de staalnemer uit Koekelare 70 uur werkstraf. De landbouwer kreeg echter 6 maanden effectieve celstraf en 600 euro boete.

De rechter kende 500 euro schadevergoeding toe aan de VLM en liet de 50 euro verbeurd verklaren. Uiteindelijk bleek die vervalsing helemaal niet nodig. Nieuwe bodemcontroles wezen uit dat de bodemwaarden perfect in orde waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier