Kermismedewerker riskeert achttien maanden cel voor opzettelijke brandstichting in ondergrondse parking in Oostende

De ondergrondse parking aan het Mijnplein in Oostende. © Google Maps
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Een 31-jarige Aalstenaar moest zich vrijdagochtend voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor opzettelijke brandstichting. De kermismedewerker stak na zijn shift een wagen in brand in de ondergrondse parking van het Oostendse Mijnplein. Van de feiten zelf herinnert de man zich niets meer. “We mogen van geluk spreken dat het enkel om materiële schade gaat”, zegt zijn advocaat Ciska Lescrauwaet.

De hulpdiensten snelden op zondag 22 oktober, vlak voor middernacht, ter plaatse naar de ondergrondse parking aan het Mijnplein in Oostende. Uit de parking kwam heel wat rook en die bleek afkomstig van een zware autobrand. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat twee wagens volledig uitbrandden. Ook andere voertuigen en de parking zelf raakten vernield.

Camerabeelden

Van de dader zelf was geen spoor, maar de politie kreeg even later M.B. uit Aalst in het vizier. De dertiger werkte als kermismedewerker tijdens de jaarlijkse Oktoberfoor en was op camerabeelden herkend. Van de feiten zelf herinnert M.B. zich… niets. “Mijn cliënt weet enkel nog dat hij na zijn werkdag nog een sigaret wou roken in de ondergrondse parking”, vertelt advocaat Ciska Lescrauwaet.

De rest van die avond is één groot vraagteken, al spreken de camerabeelden voor zich. Op de beelden is te zien hoe de kermismedewerker voelt aan de klinken van wagens. Ook de gsm van het slachtoffer werd op een vluchtroute terug gevonden. In zijn camper werd daarnaast ook een zak met mogelijk gestolen goederen gevonden. M.B. geeft toe aan de politie dat hij inderdaad te zien is op de camerabeelden, maar dat hij die avond onder invloed was van drugs en alcohol.

M.B. verbleef even in de gevangenis, maar mocht die eind december onder voorwaarden verlaten. Even later belandde de kermismedewerker ópnieuw in de cel nadat hij een van zijn voorwaarden geschonden had. “Mijn cliënt wordt iemand anders als hij gedronken heeft”, zegt meester Lescrauwaet. “Hij beseft dat een residentiële opname noodzakelijk is.”

Uitspraak

Het Openbaar Ministerie vorderde een effectieve celstraf van achttien maanden. “Een brandstichter is een van de meest gevaarlijke personen die bestaan in onze samenleving”, zegt procureur Jochen van Aalst. “We houden ze daarom het liefst zo ver mogelijk weg van onze samenleving.”

De rechtbank doet uitspraak op 3 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier