‘Keldergatinbreker’ riskeert opnieuw twee jaar cel na inbraken in Kortrijkse cafés: “Hij weet niet waar hij naar toe moet”

Archiefbeeld ter illustratie. © Wikimedia Commens
Redactie KW

Amper vrij na een reeks inbraken in cafés en restaurants in Kortrijk, Waregem en Kuurne pleegde een 32-jarige man zonder papieren meteen enkele nieuwe inbraken in Kortrijk. Via het keldergat raakte hij bijvoorbeeld binnen bij café De Gouden Aap en probeerde hij binnen te geraken in café Hermana op de Vlasmarkt. Het leverde hem de bijnaam ‘de keldergatinbreker’ op. Een nieuwe celstraf lonkt.

De man, afgegleden door een drugsverslaving, kreeg begin juni nog 14 maanden gevangenisstraf, maar liep enkele dagen later alweer vrij rond. De dader voorspelde in de rechtbank zelf nog ‘na een vrijlating zonder perspectief binnen de kortste keren weer voor de rechter te zullen staan’. Hij hield woord.

De man viseerde echter niet enkel café De Gouden Aap. De ‘keldergatinbreker’ probeerde diezelfde nacht ook binnen te raken in café Hermana op de Vlasmarkt. Maar ook restaurant Chapeluur op de Grote Markt , jeugdhuis De Stroate in de Zwevegemsestraat, domein Gulden Spoor en de voetbalkantine van de Wikings kregen ongewenst bezoek van Abdelkader M. “Hij is illegaal en hardleers”, vond de openbare aanklager.

Drugs

Abdelkader M. is afkomstig uit Marokko en verblijft sinds 2011 in ons land. “De eerste jaren verliep zijn integratie zeer goed”, zegt zijn advocaat Olivier Mostrey. “Hij werkte en praat perfect Nederlands. Tijdens het uitgaan is hij helaas verkeerde mensen tegen het lijf gelopen en is hij aan de drugs geraakt. Hij is afgegleden en is ondertussen al verschillende keren veroordeeld voor drugs en inbraken. Hij heeft hulp gezocht om zijn drugsprobleem aan te pakken, maar botst telkens op een muur omdat hij geen vaste verblijfplaats heeft of ze kunnen hem vanuit de gevangenis niet op de wachtlijst zetten…

Ondertussen is hij door de verschillende veroordelingen zijn verblijfspapieren kwijtgespeeld en dreigt hij naar Marokko te moeten terugkeren. “Maar zijn familie woont hier. In Marokko heeft hij niemand meer”, aldus advocaat Mostrey.

“Zijn grote angst is dat hij niet weet waar hij naar toe moet en hoe de rest van zijn leven er uit zal zien.” Op vandaag verblijft M. opnieuw in de cel. Op een voorwaardelijke straf moet hij niet meer rekenen. De openbare aanklager vorderde een nieuwe celstraf van 2 jaar.

Vonnis op 7 oktober.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier