“Leugenachtig.” Dat vond de Kortrijkse politierechter van de verklaring van een veertiger dat hij al sinds 1 december geen alcohol meer gedronken heeft. Ze verklaarde hem rij-ongeschikt waardoor hij meteen zijn rijbewijs moest inleveren. “Ik zweer het nochtans op mijn communieziel. Ik hoop dat u mij geloofde”, aldus de man.
Een veertiger uit Zwevegem moet zich laten onderzoeken door een deskundige om na te gaan of hij nog rijgeschikt is. Daar is reden toe, na vijf veroordelingen. Maar toen hij eerder dit jaar voor een zesde keer gesnapt werd, voerde hij prompt een toneeltje op. Goed om het bloed van de procureur te laten koken.
Laf
De politie zette P.M. op 30 januari in Kortrijk aan de kant wegens zijn gevaarlijk rijgedrag. De man was duidelijk onder invloed. Dronken zelfs, zo bewees het hoge promillage van 3,4. In de plaats van zich nederig op te stellen, probeerde hij indruk te maken op de agente. “Ik ben een collega, van de federale gerechtelijke politie”, klonk het. “Ik ken heel wat politiemensen en ben een persoonlijke golfvriend van procureur Tom Janssens.”
Toen die laatste het proces-verbaal onder ogen kreeg, trok hij grote ogen. In de politierechtbank kreeg de advocaat van Pieter M. – de man was de eerste keer zelf niet aanwezig – de volle laag. “Ik heb zijn foto gezien in het dossier”, brieste Janssens. “Welnu, ik ken die man helemaal niet. Als hij denkt om op een dergelijke manier misbruik te maken van zogezegde connecties, dan is dat een echte schande. Ik pik dit niet! Bovendien heeft hij op de koop toe de ballen niet om hier te verschijnen. Dat is ronduit laf.”
Verdriet
De advocate van Pieter M. haastte zich om te zeggen dat haar cliënt niet aanwezig was omdat hij, als chronisch pijnpatiënt, een afspraak had bij de dokter. “Tot begin oktober heeft mijn cliënt veel te veel gedronken, om zijn problemen te vergeten. Hij had het bijzonder moeilijk. Zijn vriendin en hij verloren kinderen op jonge leeftijd, hun relatie leed er zwaar onder. Hij vluchtte in de alcohol. Maar dat is nu voorbij.”
De rechter leek er niet al te veel van te geloven. Ze stelde een deskundige aan en eiste dat P.M. naar de rechtbank kwam. D-Day dus, maar die dag begon met een haaranalyse die duidelijk maakte dat hij in februari wél nog alcohol dronk. “U beweert dat u sinds december niets meer dronk maar uit die wetenschappelijke analyse blijkt iets anders. Opnieuw een leugen”, was de conclusie van de politierechter.
Veiligheidsmaatregel
Ze verklaarde hem meteen rij-ongeschikt en deed daar nog een rijverbod van 3 maanden en een boete van 2.400 euro bovenop. P.M. droop af. “Ik ben diep teleurgesteld in mezelf maar wil een keerpunt in mijn leven creëren”, probeerde hij nog tevergeefs.
Een rij-ongeschiktheid is eigenlijk geen straf maar een veiligheidsmaatregel die onmiddellijk in werking treedt. Het betekent dat hij minstens zes maanden niet meer met een gemotoriseerd voertuig mag rijden. Pas nadat hij kan aantonen dat hij in die periode nuchter is, kan hij opnieuw vragen rijgeschikt verklaard te worden. Ook dat is een beoordeling die dan aan de politierechter, op basis van resultaten van regelmatige bloed- en urinetesten, moet voorgelegd worden. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier